Oplossingen tegen snurken

Wat kan helpen?

Getty Images

Er wordt vaak lacherig over gedaan. Maar voor mensen die er last van hebben, is snurken een reëel probleem. Van welke middelen, houdingen en behandelingen kun je gebruikmaken? Een overzicht: van sprays tot operaties.

Allereerst is het belangrijk om te weten wat er precies voor zorgt dat je snurkt. Tijdens je slaap ontspannen de keelspieren zich en wordt de keelholte smaller.

Trillende weefsels

Toch moet er lucht doorheen als je ademhaalt. Dit zorgt ervoor dat de weefsels, zoals het zachte gehemelte en de huig, gaan trillen. Zo ontstaat het snurkgeluid.

Een zeer ernstige vorm van snurken, waarbij de keelholte helemaal dichtklapt en de ademhaling seconden of zelfs een minuut lang stopt, heet slaapapneu.

Zowel snurken als slaapapneu kunnen je eigen slaapritme en dat van je partner behoorlijk verstoren. Daarom zijn er allerlei middeltjes, apparaten en therapieën bedacht die het probleem moeten verhelpen. Van antisnurkkussen tot neusspray en van beugel tot operatie.

Neuspleisters, spray en kussens

Er zijn heel wat middeltjes op de markt waarvan je kunt zeggen: baat het niet, dan schaadt het niet. Sommige mensen hebben er wat aan, veel anderen niet.

Zo bestaan er neuspleisters, die je neusvleugels omhoog trekken en ervoor zorgen dat je gemakkelijker door je neus kunt ademen. Daardoor adem je minder via je mond en snurk je dus minder.

Anderen zweren bij sprays vol natuurlijke oliën en vitaminen die er voor moeten zorgen dat de huig achter in je keel minder trilt. Weer een ander product is het antisnurkkussen. Dat dwingt je in een bepaalde slaappositie, waardoor er meer ruimte in de keelholte ontstaat.

Aangepaste leefstijl

Wat bij een aantal mensen zeker kan helpen, is een aangepaste leef- en slaapstijl. Een paar voorbeelden:

  • Snurken komt vaker voor als je op je rug slaapt, omdat gehemelte, huig en tong dan naar beneden zakken. Probeer dus een andere houding te vinden.
  • Alcohol verslapt de spieren van je gehemelte. Je kunt daarom beter geen alcohol drinken vlak voordat je naar bed gaat. Hetzelfde principe geldt voor slaappillen. Probeer het gebruik ervan te vermijden.
  • Irritatie door tabaksrook vernauwt de keelholte, dus stoppen met roken kan verlichting bieden.
  • Bij overgewicht worden de wanden van de keelholte dikker en snurk je sneller. Afvallen kan helpen.

Mondprothese

Als snurken voor jou of je partner een permanent slaaptekort of zelfs relationele spanningen oplevert, is het slim om eens naar je huisarts of KNO-arts te gaan. Veel mensen vinden de drempel hoog, maar er zijn allerlei behandelingen mogelijk die je je nachtrust kunnen teruggeven.

Zo kan de arts een mondprothese aanbevelen. Dit is een siliconen beugel die de onderkaak naar voren brengt. De keelholte wordt groter en daardoor vermindert het snurken. Met een moeilijk woord heet zo'n prothese een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA).

Neusmasker

Mensen die leiden aan een ernstige vorm van slaapapneu, krijgen vaak een CPAP-apparaat (Continuous Positive Airway Pressure). Het principe is dat van een omgekeerde stofzuiger.

Via een slangetje en een neusmasker blaast het toestel continu lucht in de neusholte van de patiënt, met een licht verhoogde druk. De keelholte kan zo niet meer dichtklappen. Deze behandeling staat bekend als heel effectief, maar veel mensen vinden het wel belastend.

Operatie

Als het voorgaande allemaal niet helpt, kan de arts een operatie aanraden. Daarbij is alles natuurlijk afhankelijk van de exacte oorzaak van het snurken. Soms gaat het om poliepen of een scheef neustussenschot. Met een operatie is dat vrij gemakkelijk op te lossen.

Ligt de oorzaak in de keel, dan kan de KNO-arts een deel van het zachte gehemelte, de huig en de keelamandelen weghalen. Er is ook een behandeling mogelijk die somnoplastiek heet. Daarbij worden de huig en het gehemelte stijver gemaakt met behulp van naalden, die via elektrodes worden verhit.

Dit zijn niet de minste ingrepen en een arts zal dit nooit aanraden zonder eerst een uitgebreid slaaponderzoek te hebben gedaan. Daarbij moet je soms zelfs een nachtje in een slaapcentrum doorbrengen.

Eén ding is duidelijk: snurken vormt voor veel mensen meer dan een banaal probleempje, maar er is wat aan te doen. Wordt het een echte gezondheidsklacht, blijf er dan niet mee zitten.