Leervermogen aangetast door lawaai tijdens slaap

Getty Images

Ons leervermogen heeft sterk te lijden onder een zeer lichte verstoring van de slaap, bijvoorbeeld veroorzaakt door een lawaaiige omgeving. Dit ontdekten onderzoekers van VUmc en het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen (NIN-KNAW).

De onderzoekers deden onderzoek naar de hersenprocessen die een rol spelen bij slaap. Ze speelden tijdens de diepe slaap van proefpersonen geluiden af. Vervolgens werd hun hersenactiviteit gemeten.

MRI-beelden lieten zien dat de hippocampus van ongestoorde slapers overdag actiever was dan die van slapers die tijdens hun slaap piepjes hadden gehoord. Ook kregen de proefpersonen honderd beelden te zien, waarvan ze er vijftig een dag eerder ook al hadden gezien.

Er werd hen gevraagd om de beelden die ze al gezien hadden te herkennen. De ongestoorde slapers deden dat opvallend beter dan de slapers naast wiens bed er 's nachts geregeld piepjes hadden geklonken.

Externe stressoren
Tijdens onze slaap gaan onze hersenen informatie ordenen en zo ruimte maken voor nieuwe input. Wanneer de langzame hersengolven tijdens onze slaap verstoord worden door externe stressoren, zoals lawaai of licht, is de hippocampus de volgende dag minder actief. Dat hersengebiedje speelt een cruciale rol bij het vastleggen van herinneringen.

Auteur 
Bron 
  • VU medisch centrum