Peuter met slaapproblemen

Getty Images

Mijn zoontje van bijna 2 jaar slaapt heel slecht. Zijn slaapritme is nu zo: overdag slaapt hij een half uur in de autostoel of in de wagen. 's Avonds valt hij om een uur of half negen op de bank in slaap en dan leggen wij hem bij ons in bed. Daar slaapt hij heel onrustig tot 12 uur. Dan begint hij te spartelen en te duwen met zijn benen en zijn armen en ligt hij echt niet stil tot een uur of 4 's nachts. Vervolgens slaapt hij weer in tot een uur of 6 en wordt weer wakker.

Hij is erg druk en kan geen 5 minuten stilzitten. Ook krijg ik hem niet in zijn eigen bed, hij raakt dan erg in paniek. Hij kan niet tegen harde geluiden. Er zit ADHD in de familie.

Wat kan ik doen? Ik heb hem al geprobeerd te laten huilen in zijn eigen kamer en homeopathische middelen en slaapdrankjes gebruikt, maar niets helpt.

Susanne

Herman van Tinteren, kinderarts:

Slaapproblemen bij peuters komen veel voor. Hier lopen een aantal dingen samen die maken dat uw zoontje het voor elkaar heeft gekregen om helemaal zijn zin te krijgen. Dat zal geen bewust plan van hem zijn geweest, maar hij heeft gemerkt dat door zich zo te gedragen als hij heeft gedaan hij het punt heeft weten te bereiken waar hij nu is aangekomen. Lees eerst eens wat hierover op de website Mijnkinderarts. Wat daar staat over beloning moet je zien als gedrag dat positief benaderd wordt. Elk kind die moet kiezen of het op de bank bij z'n ouders of in het bed tussen papa en mama in mag liggen in plaats van alleen in bed te liggen, zal natuurlijk altijd voor het eerste kiezen. Als daar geen verandering in wordt aangebracht zal het gedrag zich heel lang blijven voortzetten tot je zoon misschien een vriendin heeft. Zover hoeft het ook niet te komen.

Vanzelfsprekend zal hij zich verzetten als het anders gaat dan je hiervoor hebt toegestaan, maar het is de enige manier om het af te leren. Hij moet in zijn eigen bedje leren inslapen en daar blijven. Hij mag best wel wakker zijn maar moet er niet uit worden gehaald. Het klinkt wat gek, maar als je een wisselend beloop hebt door hem soms eruit te halen en soms niet wordt het verzet juist versterkt omdat hij nu heeft geleerd, dat hij moet volhouden omdat er een kans is eruit gehaald te worden en weer op de bank mag slapen. Als hij een keel opzet moet dat maar, er is geen weg terug als je eenmaal een duidelijke lijn voor het slapen hebt uitgestippeld. Bespreek ook als ouders onderling dat je het zo en zo gaat doen zodat er niet halverwege de avond ruzie komt over wat er nu de beste aanpak is.

Als het gedrag heel hardnekkig is, heb je er soms hulp bij nodig om zeker te weten dat je goed bezig bent. Dat is niet erg en is voor heel veel ouders heel nuttig. Het consultatiebureau heeft wel adressen die behulpzaam kunnen
zijn.

Herman van Tinteren werkte dertig jaar als algemeen kinderarts in ziekenhuis Tergooi. Daarnaast schreef hij meerdere boeken over kindergeneeskunde. Inmiddels beantwoordt hij geen expertvragen meer voor Gezondheidsnet. Je kunt je vraag wel stellen aan kinderarts Carole Lasham.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.