Slaapt mijn zoon langer met melatonine?

Getty Images

Mijn zoontje van zeven is erg druk overdag. Ik heb het idee dat hij problemen heeft om zich te concentreren, doordat hij te kort slaapt. Hij is vroeg wakker en is volgens mij ook wel eens 's nachts wakker. Zou een slaapmiddel met melatonine hem helpen om langer uit te slapen?

Monique

Herman van Tinteren, kinderarts

Vooral drukke kinderen hebben nogal eens problemen met slapen. Het gaat dan vooral om het inslapen, dat maar niet wil lukken. Om in slaap te vallen is een zekere rust nodig en misschien helpt het al als je zoontje het voor het slapen wat rustiger aan doet.

Door bijvoorbeeld een half uur voor het in bed stappen geen opwindende dingen meer te doen, zorg je er voor dat een kind rustiger wordt van binnen. Een beetje voorlezen of wat napraten over wat er die dag allemaal is gebeurd en laat kinderen afstand nemen van de dag. Zo bereid je ze voor op het slapen.

Slaapfases

Net als volwassenen hebben kinderen van zeven jaar ook slaapfases. Daarmee wordt bedoeld dat de diepte van de slaap in de loop van de nacht wisselt. Over het algemeen val je na het inslapen in een diepe slaap, waarin alle spieren zijn ontspannen. Deze periode duurt ongeveer twee uur, waarna we weer minder diep slapen. Nog weer later ontstaat de fase waarin er dromen komen.

Als kinderen in de fase van oppervlakkige slaap wakker worden, vallen ze soms niet meer goed in slaap. Misschien komt dat omdat er op de dag veel te beleven is, of omdat er iets spannends staat te gebeuren. Eigenlijk zou hij zich nog eens om moeten draaien en dan weer doorslapen.

Oorzaken

Hieruit blijkt dat het belangrijk is om te zoeken naar oorzaken waarom een kind niet meer wil verder slapen. Het kan zijn dat er toch spanningen zijn waarvan je als ouder geen weet hebt. Denk aan problemen op school of pesten.

Melatonine

De gebruikelijke slaapmiddelen voor volwassenen worden bij kinderen eigenlijk nooit gebruikt. Een middel met melatonine is vooral een middel voor het in slaap vallen en niet om door te slapen. Omdat het inslapen geen problemen lijkt op te leveren, is zo'n product niet nodig.

Herman van Tinteren werkte dertig jaar als algemeen kinderarts in ziekenhuis Tergooi. Daarnaast schreef hij meerdere boeken over kindergeneeskunde. Inmiddels beantwoordt hij geen expertvragen meer voor Gezondheidsnet. Je kunt je vraag wel stellen aan kinderarts Carole Lasham.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.