Veel mensen niet bewust van slaapapneu

Getty Images

Veel meer mensen hebben last van een slaapstoornis dan werd gedacht. Uit onderzoek onder 4000 werknemers van Philips bleek dat 6,4 procent van hen slaapapneu heeft. Vier op de vijf wisten dat niet. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Twente, de ApneuVereniging, Medisch Spectrum Twente en Philips.

"De cijfers zijn veelzeggend. Philips heeft een laag ziekteverzuim en dus een gezonde populatie", zei Piet-Hein van Mechelen van de ApneuVereniging. Toch lag ook onder hen het aantal mensen met de aandoening een stuk hoger dan verwacht.

Chagrijnig
Slaapapneu kan nare gevolgen hebben. Zo raken patiënten vermoeid, waardoor ze chagrijnig of zelfs depressief worden. Ook is de kans groter op een hoge bloeddruk, diabetes en hart- en vaatziekten.

"Slaapapneu is prima te behandelen, maar het is een sluipmoordenaar. Het nare is dat het onomkeerbare gevolgen kan hebben, zoals een hartinfarct", concludeert Van Mechelen. "Pas achteraf hebben mensen door dat hun klachten veroorzaakt werden door slaapapneu en niet door iets anders".

Adem
Volgens Van Mechelen hebben mensen vaak niet door dat hun klachten veroorzaakt worden door slaapapneu, waarbij de adem soms meer dan dertig keer per uur stokt. "Luister naar je partner", luidt het advies van Van Mechelen. Die kan namelijk horen dat de adem stilvalt tijdens de nachtrust.

Bron 
  • ANP