Brein slaapt soms wanneer je wakker bent

Getty Images

Volgens nieuw onderzoek kunnen groepen hersencellen moe worden en gaan slapen terwijl je eigenlijk nog gewoon wakker bent. Voorheen werd gedacht dat er een controlecentrum in je hersenen bestond dat beslist of je wakker bent of slaapt.

Wanneer er een bepaalde hoeveelheid hersencellen in slaap zijn gevallen, val je uiteindelijk zelf ook in slaap. Er is dus geen centrum dat over het brein in zijn geheel beslist, denken slaapexperts van de Washington State University.

Deze nieuwe opvatting verklaart verschijnselen zoals slaapwandelen. Hier kun je wel normaal navigeren door een huis, ondanks dat je slaapt. Ook de traagheid die je ervaart als je net wakker wordt, is logisch volgens deze theorie. De meeste hersendelen zijn dan wel wakker, maar andere moeten nog ontwaken.

Hersencellen communiceren
De onderzoekers geloven dat de hersencellen wel met elkaar communiceren. Dus wanneer een aangrenzende groep cellen slaapt, gaan zijn buren ook slapen. Zo gaat het ook met ontwaken. De theorie verschijnt in december in Nature Reviews/Neuroscience.
Auteur 
Bron 
  • News-Medical.Net