Helpt slaapthee om beter te slapen?

"Als je gelooft dat het helpt bij het slapen, werkt het sowieso beter"

slaapthee-goedevraag-gn
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Dit keer: helpt slaapthee om beter te slapen?

Slaapexpert Floris Wouterson, schrijver van het boek 'Superslapen', drinkt zelf graag thee getrokken van kruiden die de slaap kunnen bevorderen. Maar of het ook echt werkt, kan hij niet met een duidelijke 'ja' of 'nee' beantwoorden. Dat heeft namelijk met verschillende factoren te maken. Wel gelooft hij in de kracht van bepaalde kruiden.

Rustgevende kruiden

De kruiden die het meest gebruikt worden voor een rustgevende thee, zijn kamille, sint-janskruid en valeriaan. Dat is niet zonder reden. Wouterson legt aan het Parool uit dat kamille het zenuwstelsel tot rust brengt en het de spieren ontspant. Sint-janskruid kalmeert het centrale zenuwstelsel, werkt angstverdrijvend en activeert serotonine: een voorbereidend hormoon dat zorgt voor de aanmaak van melatonine. Dit 'slaaphormoon' geeft het lichaam een signaal dat het tijd is om te gaan slapen. Ten slotte maakt valeriaan je loom en zorgt dit sterke kruid ervoor dat je beter kunt doorslapen, aldus Wouterson.

Placebo-effect

Volgens de slaapexpert zijn alleen de kruiden in de thee niet voldoende om een goede nachtrust te hebben. Er is ook sprake van een placebo-effect. "Als je gelooft dat een kruidenthee je helpt bij het slapen, werkt het sowieso beter", zegt hij tegen het Parool.

Het is dus geen wondermiddel. Bovendien zijn er andere factoren die invloed hebben op de kwaliteit van je slaap. "Wat je overdag doet, bepaalt hoe je slaapt en dat begint ’s ochtends al op het moment dat je je ogen opent." Heb je bijvoorbeeld veel stress, eet je ongezond of drink je veel koffie? Dan gaat dat ene kopje thee niet helpen om je tot rust te brengen.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Bron 
  • Parool