Mijn baby slaapt slecht, wat moet ik doen?

Getty Images

Mijn kleindochter van acht maanden heeft moeite om in slaap te vallen en wordt 's nachts vaak twee of drie keer wakker. Ze heeft dan ook vaak honger. Mijn dochter wiegt haar dan in slaap en dat duurt erg lang. Mijn dochter is doodmoe en zou graag willen dat haar baby wat makkelijker in slaap valt. De baby is verder gezond.

Ik hoorde van mijn shiatsu-masseur dat er een olie is op basis van onder andere lavendel, die het in slaap vallen bevordert. Welke olie is dat en werkt het echt? Zijn er meer tips voor het inslapen en doorslapen van mijn kleindochter?

Helma

Herman van Tinteren, kinderarts

Slaapproblemen komen bijzonder veel voor op de leeftijd van je kleindochter. De oorzaak is vaak helemaal niet zo gemakkelijk aan te geven. Vaak bestaat er wel een bepaald patroon dat zich elke avond lijkt te herhalen. Het heeft dan mogelijk iets te maken met de slaapfases die jonge kinderen doormaken.

Dat je dochter oververmoeid raakt door de iedere keer weer gebroken nachten is heel begrijpelijk. In overleg met het consultatiebureau kan er worden overwogen om geen nachtvoedingen meer te geven. In het begin zal dat niet van de ene nacht op de andere lukken, maar na enige tijd zal uw kleindochter gaan doorslapen.

Om van verwennen te spreken is verkeerd, maar hoe klein ook, kinderen leren wel dat er ook 's nachts voeding en koestering is als je wakker wordt en gaat huilen. Voeden en wiegen geven een heerlijk gevoel waarvan niet zomaar wordt afgezien. Echter ook het omgekeerde is het geval. Als het kleintje merkt dat er 's nachts niets meer gebeurt verdwijnt de positieve bekrachtiging van het gedrag en zal ervoor worden gekozen om hoewel af en toe wakker, niet meer om eten en aandacht te vragen.

Misschien is een wat dikkere fles of bijvoeding in de avond ook een manier om beter door te slapen. Dit is maar een van de vele mogelijkheden. Er dient goed te worden gezocht naar andere oorzaken. Daarvoor zijn er wat de vraag betreft te weinig gegevens.

Je kunt het beste alleen in de handel verkrijgbare babyolie en door artsen voorgeschreven olie gebruiken voor zuigelingen, ik zou het niet riskeren om een onbekende olie voor deze indicatie te gaan uitproberen.

Herman van Tinteren werkte dertig jaar als algemeen kinderarts in ziekenhuis Tergooi. Daarnaast schreef hij meerdere boeken over kindergeneeskunde. Inmiddels beantwoordt hij geen expertvragen meer voor Gezondheidsnet. Je kunt je vraag wel stellen aan kinderarts Carole Lasham.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.