Peuter slaapt niet door

Getty Images

Mijn zoon van 2 jaar slaapt heel slecht. Het inslapen is geen probleem, maar als hij 's nachts wakker wordt, wil hij niet meer verder slapen. Hij geeft aan dat zijn oor zeer doet en daar komt ook rommel uit, maar volgens de KNO-arts mankeert hij niets. We hebben al alle tips en middeltjes geprobeerd!

Daniëlle

Herman van Tinteren, kinderarts:

Allereerst moet ik zeggen dat slaapproblemen op deze leeftijd veel voorkomen. Vaak zijn ze ook hardnekkig en drijven ze ouders tot wanhoop. Zoals op zich wel begrijpelijk is, wordt als eerste de oorzaak gezocht in lichamelijke dingen. Dat komt omdat bijvoorbeeld kinderen met oorontsteking ook slecht slapen. Helaas staat het te lang vasthouden aan en blijven zoeken naar medische oorzaken op de lange duur de oplossing in de weg. Wanneer namelijk een kind goed inslaapt en dan na een aantal uurtjes wakker wordt om vervolgens niet meer te willen inslapen gaat het meestal niet om een lichamelijke oorzaak.

Niet expres

Om dit probleem op te lossen is het belangrijk te beseffen dat je kind dit niet expres doet, noch dat het met een vooropgezet plan jullie elke avond of nacht wakker houdt. Op deze leeftijd hebben kinderen geen uitgewerkte plannen maar beseffen ze wel goed welke dingen er fijn zijn en welke niet. In je bedje liggen zonder ouders is niet fijn. Daarom is het begrijpelijk dat je kind als het na enige tijd wakker wordt en zich realiseert dat het alleen is zal laten blijken dat het mama graag bij zich heeft. Roepen en/of huilen zullen je wel eens naar de kamer laten gaan. Daarmee is er iets fijns voor uw kind gekomen want de eenzaamheid is over en het roepen en huilen heeft zin gehad. Althans dat is de beleving van een kind. De volgende avond zal het daarom net zo lang blijven roepen tot je komt. Zo herhaalt het zich en blijft het probleem bestaan.

Negeren

Het enige wat erop zit is om geen gehoor te geven aan het huilen of roepen. In eenvoudige zinnen kun je dat ook van tevoren aan je kind uitleggen. Je stopt met elke aandacht als je zoon wakker is geworden en om jou vraagt. Uiteraard is bij ziekte een vriendelijker aanpak prima.

Ervaring leert dat het negeren van het gedrag van je peuter de enige weg is om dit slaapprobleem op te lossen. Zo makkelijk als het antwoord is geschreven, zo lastig is veelal het in de praktijk uitvoeren ervan. Dat is de reden dat bij hardnekkige slaapproblemen vaak de hulp van een kinderpsycholoog nodig is om ouders bij het boven beschreven proces te begeleiden. Ouders twijfelen tijdens de behandeling vaak of dit wel de goede aanpak is en hebben daarom tips en ondersteuning nodig om het gedrag van hun peuter te veranderen. Gelukkig lukt dat bij bijna alle kinderen. Wat voor jullie een probleem vormt is beslist oplosbaar bij de juiste aanpak.

Herman van Tinteren werkte dertig jaar als algemeen kinderarts in ziekenhuis Tergooi. Daarnaast schreef hij meerdere boeken over kindergeneeskunde. Inmiddels beantwoordt hij geen expertvragen meer voor Gezondheidsnet. Je kunt je vraag wel stellen aan kinderarts Carole Lasham.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.