Tijdens slaap krijgen belangrijke herinneringen prioriteit

Getty Images

Informatie waar je waarde aan hecht, wordt tijdens je slaap eerder opgeslagen in je langetermijngeheugen dan informatie die je minder belangrijk vindt. Dat blijkt uit een onderzoek van Swansea University.

80 Britse studenten die net in Wales waren gaan wonen, leerden 28 woordjes in het Welsh. Met behulp van een app werd vervolgens getest hoe goed ze de woordjes hadden onthouden. De proefpersonen maakten meteen na het leren een test. Een deel van de groep sliep vervolgens 6 uur in het slaaplab, de anderen bleven wakker. 12 uur later deden ze de test opnieuw. Daarnaast werd aan de studenten gevraagd hoeveel waarde ze hechtten aan de Welshe taal.

De studenten die hadden mogen slapen, bleken beter te scoren. Dit effect was het grootst bij proefpersonen die de Welshe taal belangrijk vonden. Dit suggereert dat herinneringen waar je meer waarde aan hecht tijdens je slaap prioriteit krijgen in het brein. "Het feit dat je overtuiging over iets beïnvloedt hoe je hersenen ’s nachts informatie verwerken is echt verbazingwekkend", zegt Mark Blagrove van Swansea University.

Slapen helpt geheugen

Dat slapen helpt bij het opslaan van herinneringen was al bekend. Dit is het eerste onderzoek dat aantoont dat dit fenomeen beïnvloed wordt door hoe belangrijk je een herinnering vindt. Volgens de onderzoekers suggereert dit dat je ervaringen beter opslaat in je slaap als die ervaringen belangrijk voor je zijn.

Alleen bij de studenten die naar bed gingen na het woordjes leren, was er een verband tussen het aantal woorden dat ze onthielden en de waarde die ze hechtten aan het Welsh.

De resultaten van het onderzoek zijn gepresenteerd op het British Science Festival en worden binnenkort gepubliceerd in het Journal of Sleep Research.

Bron 
  • BBC