Vijf procent van tieners slikt elke week melatonine

tiener-slaapproblemen
Getty Images

Een op de twintig jonge tieners slikt elke week melatonine als slaapmiddel. Het pilletje is alleen niet onschuldig: volgens onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam kan het slaapproblemen zelfs verergeren.

Melatonine is een hormoon dat het lichaam zelf aanmaakt onder invloed van licht en donker. Melatoninepilletjes zijn in Nederland vrij verkrijgbaar. Uit onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam onder 871 kinderen, met een gemiddelde leeftijd van 11 jaar, blijkt dat de pilletjes ook populair zijn onder jongeren. Dit komt doordat ouders denken dat ze hiermee de korte of slechte slaap van hun kind kunnen verbeteren.

Meer onderzoek

Slaaponderzoeker en promovendus Elize Koopman-Verhoeff is geschrokken van de cijfers. "We weten namelijk niet of melatonine op lange termijn schadelijke effecten kan hebben op kinderen. Daar is eerst meer onderzoek voor nodig", meldt Koopman-Verhoeff in het AD. Aangezien de pilletjes nu vaak zonder recept of advies worden ingenomen, vindt Koopman-Verhoeff dat ouders met slaapproblemen bij hun kind eerst naar de dokter moeten gaan.

Volgens de Rotterdamse onderzoeker kunnen kinderen met een autismespectrumstoornis (ASS) of ADHD wel baat hebben bij extra melatonine. Zij hebben moeite met inslapen, worden vaak 's nachts wakker en ontwaken ook weer vroeg. Vergeleken met leeftijdgenoten zonder ASS is de algemene slaapkwaliteit slechter.

Rust en regelmaat

Ze benadrukt dat een nachtje slecht slapen geen kwaad kan. "Zo’n nacht hebben we allemaal weleens. Grijp niet gelijk naar de melatoninepilletjes." Zij raadt ouders aan om een vaste bedtijd af te spreken met hun kind. Een 11-jarige heeft 9 à 10 uur slaap nodig. "Rust en regelmaat doet hen goed." Ook slapen kinderen rustiger wanneer ze in het half uurtje voor bedtijd minder prikkels hoeven te verwerken. "In de avond is fel licht van mobieltjes, tv-schermen of de slaapkamerlamp af te raden. Die remmen de aanmaak van natuurlijke melatonine."

Bron 
  • ad.nl