Waarom hoor ik geknak in mijn nek?

Getty Images

Sinds een paar weken heb ik (sportieve man, 76 jaar) last van mijn nek bij bepaalde bewegingen. Voor- en achteroverbuigen gaat goed, maar bij een aantal zijwaartse bewegingen voel en hoor ik een knak. Is dat gevaarlijk?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Er zijn grofweg drie oorzaken van geknak en gekraak in je nek: allemaal relatief onschuldig. Het soort knakken dat sommige men-sen met hun vingers doen, wordt veroorzaakt door luchtbelletjes die ontstaan in de gewrichtsvloeistof als in je gewrichtskapsel eerst onderdruk ontstaat en vervolgens overdruk, waardoor het belletje ‘patst’. Een dergelijk soort knak gebeurt bij een beweging één keer, je kunt het niet direct herhalen. Het tweede soort is als er een spiertje of ligament (band) over een uitsteekseltje van een bot heen wordt getrokken. Als je ouder wordt, worden je spieren minder elastisch en worden de randen van botten juist wat meer uitgesproken. Deze knak kun je eindeloos herhalen, maar dat zou ik niet te vaak doen, want het irriteert de ‘weke delen’ en dan kun je pijnklachten krijgen. De minst leuke oorzaak is artrose van de facetgewrichtjes tussen de nekwervels: het kraakbeen is dan versleten en de wat ruwe botdelen wrijven over elkaar: dit geeft meer een wat knarsend, schurend gevoel. Dat is niet rampzalig, maar op termijn geeft het pijnklachten en er is niet veel aan te doen. Bij u hou ik het op de tweede oorzaak.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Klik dan hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.

Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.