Fit met Google Glass?

Nu al meerwaarde in de gezondheidszorg

Google Glass
Getty Images

Wearables zijn flink in opkomst. Trackers, smart watches en slimme pleisters: allemaal uitgevonden om onze stappen te meten, de hartslag bij te houden en aan te geven hoeveel calorieën je verbruikt. Buitenbeentje in deze categorie is de Google Glass. Smartphone, video- en fotocamera en mp3-speler verwerkt in één apparaat, maar nog niet erg zichtbaar in ons straatbeeld. Toch lijkt het erop dat de Google Glass zowel op fitnessgebied als binnen de gezondheidszorg een steeds grotere rol gaat spelen.

Wearables zijn elektronische apparaatjes die op het lichaam gedragen worden, bijvoorbeeld als polsband, een band voor rond je borst, geklemd aan je broeksband, als een 'slimme pleister' of als bril. Ze registreren een aantal lichamelijke parameters die vervolgens via een draadloze verbinding worden doorgestuurd naar een bijhorende app op je smartphone. Zo registreer je bijvoorbeeld je hartslag, hoeveel calorieën je verbruikt en hoeveel stappen je gezet hebt die dag.

Populaire trackers

Over de Nederlandse markt zijn nog weinig cijfers bekend, maar de praktijk leert dat bewegingsapps en activity trackers als de Fitbit, Garmin en Polar Loop, Runtastic en MyFitnessPal steeds populairder worden.

Wat is Google Glass?

Google Glass wordt ontwikkeld door het Google X Lab in de Verenigde Staten, binnen het onderzoeks- en ontwikkelingsproject Project Glass. De bril werkt als een smartphone, maar dan handsfree, waarbij opgeroepen informatie in het gezichtsveld van de gebruiker wordt getoond. De apps in de bril maken het mogelijk om foto’s te maken, informatie te zoeken, snelheid te meten, live-video beelden te delen of routes op te zoeken. Er wordt bovendien op verschillende plaatsen onderzoek gedaan naar Google Glass in een medische setting. Het apparaat werd gelanceerd in 2012 en werkt onder andere met stemcommando's. Sinds medio 2014 is Google Glass in de VS voor iedereen beschikbaar. In Nederland wordt er met testgroepen gewerkt, maar naar verwachting zal de bril binnen enkele jaren ook in Nederland te koop zijn.

Glass als personal trainer?

Half 2014 kondigde Google met Glass een grotere rol bij het sporten te willen spelen. Tijdens de jaarlijkse developers conferentie liet de hightechgigant een aantal toepassingen voor Glass en sporten zien, onder de naam Google Fit. Een speciaal voor Glass ontworpen versie van fitness-app Runtastic helpt je bijvoorbeeld bij je training in de sportschool. Een ingebouwde accelerometer in Glass meet je bewegingen, in de projectie komt te staan hoeveel push-ups en sit-ups je al hebt gedaan. Ook voor andere sporten, zoals bijvoorbeeld basketbal of golf kan Glass uitkomst brengen. Denk aan het bijhouden van het aantal succesvolle schoten of de kracht van je swing.

Via Google Fit is het mogelijk om voortgang te delen met andere gebruikers. Dit zorgt voor een leuk competitief element. Google Fit gaat werken met de slimme sensoren van sportmerken zoals Adidas en Nike Fuel. Tevens werkt Google samen met diverse partners zoals Asus, HTC, LG, Motorola & Runkeeper. Glass herkent nog niet alle bewegingen en verdere ontwikkeling van de software is zeker nog nodig, maar de mogelijkheden lijken oneindig.

Meerwaarde binnen de gezondheidszorg

Zoals gezegd wordt de bruikbaarheid van Glass binnen de gezondheidszorg flinkt getest. Chirurgen van het UMC St Radboud, die als eersten in Europa een experiment met de bril deden, zien er in ieder geval de meerwaarde in de operatiekamer wel van in. Ze waren vooral enthousiast over de mogelijkheid om informatie op te vragen en over de beeldkwaliteit. Die kwaliteit is van belang voor medische studenten die mee willen kijken en voor de chirurgen die daardoor eenvoudiger achteraf hun operatieverslag maken.

Google Glass kan onder andere door een arts worden gebruikt om handsfree de gegevens van een patiënt op te halen en te bekijken, zodat hij zich ondertussen met medische handelingen kan blijven bezighouden of een extra blik op de röntgenfoto’s werpen. Bij operaties kan een chirurg de patiënt en de gegevens over diens vitale functies gelijktijdig in de gaten houden. Ook kan met Google Glass snel de hulp van artsen op andere locaties worden inroepen en kan de arts gesproken notities maken.

Andere toepassingen

Ondertussen werken verschillende instanties aan toepassingen voor Google Glass en andere met internet verbonden brillen. Philips en Accenture onthulden al een app waarmee artsen patientgegevens kunnen bekijken tijdens operaties, terwijl de Universiteit Twente werkt aan een applicatie om Parkinsonpatiënten te helpen met lopen. Ordina heeft een toepassing ontwikkeld waarmee een medicijngebruiker met behulp van een Google Glass informatie krijgt over de medicatie. Door het scannen van de streepjescode ziet de gebruiker een filmpje met uitleg over hoe medicijnen het beste gebruikt kunnen worden.

Auteur 
Bron 
  • SmartHealth.nl
  • VentureBeat.com
  • Google Glass