Net getest: FloatFit

Intensieve body work-out op het water

Getty Images

In Engeland is FloatFit uitgeroepen tot een van de grootste fitnesstrends van 2017. De intensieve work-out komt ook onze kant op drijven. Sporten OP het water, hoe doe je dat nu eigenlijk? Redacteur Suzanne Meeuwissen probeerde het voor Gezondheidsnet uit.

Tijdens een les FloatFit wisselen yoga-achtige oefeningen én intensieve intervaltraining (HIIT) elkaar af. Burpees, squats en mountainclimbers: ze komen allemaal voorbij. De grootste uitdaging is om je evenwicht te behouden. Je voert alle oefeningen immers uit op een mat in het water. Je werkt een half uur lang aan je balans, houding en core-stability. Voor deze work-out zijn zeebenen vereist.

Evenwicht en balans zijn twee woorden die eigenlijk niet in mijn persoonlijke woordenlijst passen. Ik struikel door het leven, of er nu wel of niet iets op de grond ligt dat mijn pad belemmert. Als kind heb ik drie zwemdiploma’s gehaald. Toch is er niet veel over van mijn borstcrawl. Mijn sportcarrière speelt zich uitsluitend af op het vasteland, bedenk ik mij, terwijl ik vanaf de kant naar het zwembad kijk. Twee meiden liggen al met hun mat in het water.  “Hier, neem deze Aquabase maar. Je kunt ‘m met haakjes aan beide kanten vastmaken aan de lijnen.” Maud, de FloatFit-instructeur, drukt een grote mat in mijn handen. Zeebenen of niet: ik moet er toch echt aan geloven.

Warming-up

We beginnen de les met ‘wobbelen’, het rustig heen en weer schommelen van je mat. Dat doe je door je gewicht van je ene been naar je andere been te verplaatsen. Het geschommel van de andere matten veroorzaakt golven in het bad en maakt het meteen lastiger om op mijn eigen mat te blijven staan. Ik merk onmiddellijk: voor deze work-out moet je je honderd procent focussen. Voor je het weet lig je in het water.

Uitdaging

Maud doet vanaf de kant voor hoe we de oefeningen uit moeten voeren. De les zit vol met bekende handelingen en – op het oog – simpele bewegingen. Ze kosten nu veel meer kracht en aandacht, omdat er geen stabiele ondergrond is. Je spieren moeten zich voortdurend aanpassen om je lichaam in balans te houden. Oefeningen die ik normaal gesproken eentonig en saai vind, zijn grote uitdagingen op het water. Door de gezonde spanning, een opperste concentratie en mijn competitieve instelling (ik wil niet vallen!) krijg ik het al snel warm.  

De groep wordt in tweeën gedeeld en beide teams krijgen een eigen opdracht. Terwijl team 1 zo hoog mogelijk moet springen, veroorzaakt team 2 grote golven in het zwembad door hun gewobbel. Het water wordt steeds wilder: dat betekent dat het voor de eerste groep steeds moeilijker wordt om weer recht op hun mat te landen. Alles draait hier om evenwicht en balans en zonder dat je het doorhebt, worden ook de kleine spiergroepen flink aangepakt.

Vallen en opstaan

Per oefening geeft Maud verschillende opties om de work-out aan te passen aan ieders niveau. Je kiest zelf hoe moeilijk je het maakt. Spring en draai je een kwart, een half of een heel rondje op je mat? Ik ben intussen gewend aan de beweging van het water en zoek mijn grenzen op. Met elk succesje (een beweging zonder te vallen) groeit mijn zelfvertrouwen. Ik begon de les als stijve, onhandige hark, maar inmiddels voel ik me als een vis in het water. Ik gooi er nog een schepje bovenop. Hoger springen, dieper bukken en… ik verlies mijn evenwicht en val in het zwembad. Om de mat weer op te komen moet je ook flink wat kracht gebruiken: dit is al een oefening op zich.

Focus

De tijd vliegt voorbij en voor ik het weet is de les afgelopen. We doen nog wat rek- en strekoefeningen die ik ook weleens met yoga doe en dan is de les voorbij. Ik heb mij het afgelopen half uur zó ontzettend geconcentreerd op de uitvoering van de oefeningen en op mijn balans en evenwicht, dat ik aan niks anders heb kunnen denken. Mijn gedachten waren volledig op het sporten gericht, en niet op deadlines, werk en andere zaken. Terwijl ik dat besef, ben ik nog tevredener over het resultaat. De FloatFit-les liet me even alles vergeten en vroeg op hetzelfde moment een algehele focus. Ik voel dat ik hard heb gesport en ik ben rozig van de zwembadlucht. Afgepeigerd, afgemat. Ik voel een welverdiende vermoeidheid over me heenkomen. Het is het resultaat van een super intensieve maar leuke training!

Kledingadvies

Tijdens de FloatFit-les droeg ik een bikini, met daaroverheen een sportlegging en een strak sport-shirt van lycra. Voor de zekerheid had ik een sportbroekje over mijn legging aangetrokken, tegen het afzakken. Het ziet er misschien een beetje oncharmant uit, maar ik was blij dat ik deze outfit had aangetrokken. Zeker als je van je mat valt (en dat gaat sowieso gebeuren) is de combinatie van bewegend water en een spartelende jij hét recept voor afzakkende bikinibroekjes. Tijdens de les zit je overigens vaak op je knieën op de Aquabase-mat. De mat is een beetje stroef (tegen het uitglijden) en met een sportlegging aan voorkom je rode, geschuurde benen.

Suzanne mocht deze les uitproberen bij zwembad Duikerdel in Noord-Scharwoude. Maud de Groot deed een cursus voor FloatFit-instructeur en geeft nu les in het zwembad in Noord-Holland. Ook op andere plaatsen in Nederland kan je FloatFitlessen volgen. Kijk op internet voor een zwembad bij jou in de buurt.