Recensie: The Game Changers

The Game Changers toont kracht van plantaardig voedsel

game changers
Netflix

Met veel bombarie werd op 16 september de documentaire The Game Changers gelanceerd. Inmiddels is de documentaire, die gaat over hoe plantaardig eten een belangrijke rol kan spelen voor sporters, op Netflix te zien. Een goed moment dus voor ons om te zien welke lessen wij uit de documentaire kunnen halen.

Sterrencast

The Game Changers heeft een groot deel van zijn naam en faam te danken aan de ‘sterrencast’. Vele grote namen uit de sportwereld verbonden zich aan het project. Misschien wel de grootste naam van allemaal is Lewis Hamilton, de inmiddels zesvoudig wereldkampioen in de Formule 1. Wie een grote rol verwacht van de flamboyante autocoureur, komt bedrogen uit. Hamilton is slechts tien seconden in beeld, maar dat is misschien wel de kracht van deze documentaire, waarin slechts flarden van bekende atleten te zien zijn.

In plaats van die grote namen, volgen we namelijk vooral het proces van minder bekende sporters. Hoofdpersoon is James Wilks, een vechtsporter die erachter komt dat een grote groep topatleten goed presteert op een plantaardig voedingspatroon. Na een zware blessure stapt Wilks over op een veganistisch dieet en laat hij zich door andere atleten, wetenschappers en verhalen inspireren.

De positieve impact van plantaardig eten

De nadruk in The Game Changers ligt op de beeldvorming rondom het eten van vlees en hoe vele atleten presteren middels een plantaardig dieet, waar die groep voorheen werd geassocieerd met vooral dierlijke proteïnen. Sterker nog, deze sporters droegen lange tijd bij aan de boodschap dat je vlees móet eten om sterk te zijn. Passages uit een persconferentie van Ierse kooivechter Connor McGregor, die de draak steekt met zijn vegetarische tegenstander, zijn daar een voorbeeld van. Als diezelfde McGregor door zijn plantaardige tegenstrever wordt verslagen, zet dat zelfs de hardnekkige Ier aan het denken.

Wat de documentaire, op zeer vriendelijke wijze, aantoont, is hoe de impact van dierlijke proteïnen verschilt van plantaardige proteïnen en hoe we daar als mens van kunnen profiteren. Het meest duidelijke voorbeeld is wanneer drie American Football-spelers hun bloed laten testen en met eigen ogen zien hoeveel meer vet er in hun bloed zit vlak na het eten van een burrito met vlees ten opzichte van een burrito met bonen. Dit vet beperkt de bloeddoorstroming en tast dus het prestatieniveau aan, terwijl plantaardige proteïnen juist een tegenovergesteld effect hebben.

Nog een interessant onderzoek is naar de erectie van mannen na een plantaardige maaltijd ten opzichte van het eten van vlees. Opnieuw worden drie atleten aan de test onderworpen. En daaruit blijkt dat de nachtelijke erectie in alle drie de gevallen harder is en wel vier tot vijf keer vaker voorkomt. Niet altijd handig misschien, maar doe er je voordeel mee.

Twijfels

Dat de documentaire zich met name focust op atleten, is wel iets om over na te denken. Hoe is de impact op mensen zoals jij en ik? Daar zijn eigenlijk weinig voorbeelden van te vinden in de film. Wel wordt een succesvol project gevolgd waarbij brandweermannen uit Brooklyn door een plantaardig voedingspatroon hun cholesterolgehalte kunnen verlagen. Immers zouden hartaanvallen de grootste oorzaak zijn van het overlijden van de brandweermannen.

Andere kritiek op de documentaire is dat de wetenschappelijke onderbouwing snel onderuit is te halen. Zoals met ieder idealistisch opgezet project zijn er tegenstanders te vinden die met wetenschappelijke tegenbewijzen komen. De tegenstanders hebben wel een punt: het onderzoek naar de nachtelijke erecties van de atleten is slechts een praktijkvoorbeeld. Dat er geen grootschalig wetenschappelijk onderzoek naar gedaan is, wordt dan ook in de documentaire benoemd. Of je je druk moet maken om de tegenbewijzen die worden geleverd? Ik zou vooral de voorbeelden uit de documentaire voor zich laten spreken. Diverse bovenmenselijke prestaties komen aan bod, waaronder die van een van de sterkste mannen ter wereld. En daar komen geen dierlijke producten aan te pas.

Bekende boodschap vernieuwend gebracht

Hoewel de boodschap dat dierlijke eiwitten negatief effect kunnen hebben op ons lichaam geen nieuwe informatie is, net als het feit dat de mens eigenlijk een planteneter zou zijn, onderscheidt deze documentaire zichzelf door de manier waarop de boodschap wordt gebracht. In plaats van te focussen op dierenleed, gaat deze documentaire veel meer uit van wat een plantaardig eetpatroon je persoonlijk op kan leveren.

Deze documentaire gebruikt mijns inziens een hele effectieve methode om mensen op andere gedachten te brengen: het laat zien wat iemand er zelf concreet mee op schiet. Of je je laat overtuigen of inspireren, is geheel aan jou, maar The Game Changers is zelfs voor de meest overtuigde omnivoor een eyeopener.

De documentaire The Game Changers is te zien op Netflix. Bekijk hier de trailer:

Auteur