7 spijsverteringstips van 'poepdokter' Nienke

Gezond eten tijdens de feestdagen

Getty Images

De feestdagen. Tijd van gezelligheid, warmte, cadeautjes... en net iets teveel eten. Wat kun je doen om je spijsvertering zo goed (en gezond) mogelijk door de feestdagen heen te slepen?

Nienke Gottenbos, darmfloratherapeut, voedingsdeskundige en auteur van de bestseller 'De Poepdokter' (Gezond van mond tot kont, Bakt ze bruin, De poepdokter 3 - Junior) geeft je de tips!

1. Loslaten

Het gaat er niet om wat je eet tussen Kerst en Oud & Nieuw, maar wat je eet tussen Oud & Nieuw en Kerst. Als je de rest van het jaar gezond eet, hoef je je waarschijnlijk niet heel druk te maken om dat ene chocolaatje extra tijdens de feestdagen...

2. Maak je eigen hapjes

Als je ergens komt waar de gastheer of -vrouw wat minder bewust met voeding omgaat, is de kans dat je standaard koek en snoep voorgeschoteld krijgt, groot. Bied aan om zelf iets te maken; en dat dat 'toevallig' iets gezonds is, tsja ;-)

3. Heb je last van een opgeblazen buik rondom de feestdagen?

De boosdoener is vaak suiker. Vooral in combinatie met melk/room voedt die Candida, een gist die van nature in je darmen voorkomt. Krijgt Candida teveel te eten, dan bedankt ze je met gasvorming... Iets minder suiker is verstandig. En ach, pure chocola is ook best lekker, toch?

4. Obstipatie

Verstopping tijdens de feestdagen komt vaak omdat we te weinig vezels binnen krijgen. De oplossing is simpel: zorg voor genoeg groenten. Een lekkere lunch met veel groenten, soep of salade balanceert de vleesrijke feestdagenmaaltijden uit, en een heerlijk groenten-bijgerecht misstaat ook niet op bij het kerstdiner. (Serveer een Monkey Platter. Dat is een plateau vol hapjes waaruit iedereen iets kan kiezen. Naast de 'verplichte' kaas en worst kun je er (met een paar leuke dipsausjes) veeeeel groenten op kwijt: denk aan wortel, komkommer, tomaat, paprika, maar ook bleekselderij, rauwe bloemkoolroosjes of reepjes venkel doen het goed.)

5. Minder suiker

Bak met minder suiker. Er zijn tegenwoordig veel goede alternatieven te krijgen voor suiker. Favoriet is erythritol, een natuurlijke suikervervanger uit fruit en paddenstoelen. Het gedraagt zich vrijwel hetzelfde als suiker (al is het wel iets minder zoet, dus je hebt er iets meer van nodig als je precies dezelfde zoetkracht wilt bereiken). Het heeft geen nasmaak; wel een 'koel' gevoel op je tong. Vooral op pannenkoeken en oliebollen geeft dat een grappig effect; in koek en gebak merk je er meestal niet veel van.

6. Gefermenteerd voedsel

Wist je dat sommige 'ongezonde' voedingsmiddelen ook positieve kanten hebben? Mensen die regelmatig kaas eten hebben bijvoorbeeld een betere darmflora met meer verschillende bacteriën. En crème fraiche is gefermenteerd: het bevat gezonde bacteriën! Kom maar door met die Franse kaasjes...

7. Minder alcohol

Zorg voor iets anders dan alcohol. Een glaasje teveel is bijna niemand vreemd tijdens de feestdagen, maar we zouden allemaal best met wat minder alcohol toe kunnen. Op een glas appelsap als alternatief zit waarschijnlijk niemand te wachten, maar gelukkig kun je tegenwoordig ook smaakvolle sapjes, luxe limonades en bijzondere bubbels krijgen bij de supermarkt. Neem ook daar niet te veel van en drink vooral voldoende water.

Auteur