Minder stress bij PDS met de ONTSPAN-methode

In 7 stappen minder stress bij het Prikkelbare Darm Syndroom

buik-pds
Getty Images

Langdurige stress gaat ten koste van je gezondheid. Ben je gevoelig voor het Prikkelbare Darm Syndroom of andere buikklachten, dan kunnen deze klachten bij stress toenemen. De O.N.T.S.P.A.N-methode van het boek ‘PDS & Stress’ kan helpen deze klachten te voorkomen en verminderen.

Auteurs Koen Lucas, Joyce Bijl en Jacqueline Gerrits van het boek ‘PDS & Stress’ hebben de O.N.T.S.P.A.N-methode bedacht, omdat ze merkten dat in hun praktijk cliënten vaak aangeven dat er een verband is tussen stress en de ernst van hun darmklachten. Het is geen wetenschappelijk onderbouwde methode, maar gebaseerd op hun eigen kennis en kunde.

De O.N.T.S.P.A.N-methode

1. Ontloop stress

Het klinkt heel simpel: als je weet welke situaties jou stress geven, kun je die volgens deze methode het beste vermijden. Dat is niet altijd mogelijk en wil je natuurlijk ook niet altijd, maar als je bepaalde situaties bewust opzoekt terwijl je eigenlijk weet dat ze jou stress geven, dan kun je dat de volgende keer beter niet meer doen.

2. Nieuw gedrag

Wil je de stressvolle situatie niet ontlopen, dan kun je je eigen gedrag in die situatie zodanig aanpassen dat de stress afneemt. Wat vind je spannend? Verander dan de manier waarop je met die spanning omgaat. Een simpele oplossing is vaak dan al voldoende. Zie je bijvoorbeeld erg op tegen een klus op je werk, omdat je er niet goed in bent, vraag dan een collega om hulp.

3. Talenten ontwikkelen

Misschien snap je intussen op welke manier je je gedrag in stressvolle situaties zou moeten veranderen, maar lukt het je (nog) niet goed. Kortom: je mist bepaalde vaardigheden. Bepaal in deze stap wat je te leren hebt en doe dat dan ook. Bijvoorbeeld door het volgen van een praktische cursus.

4. Standpunten verlaten

Je hebt nieuw gedrag aangeleerd, maar het lukt niet altijd om die nieuwe vaardigheid te benutten. In dit geval zit er vaak een overtuiging dwars. In het boek wordt er dieper ingegaan op overtuigingen. Het belangrijkste in deze stap is nagaan welke overtuigingen je helpen en welke je tegenwerken (en die laatste veranderen).

5. Persoonlijke ontwikkeling

Als je jezelf altijd als gezond en vitaal hebt gezien en ineens een diagnose als PDS krijgt, dan kan dit heel confronterend zijn. Je moet dan je zelfbeeld aanpassen. Dit kost vaak veel pijn, moeite en tijd. Acceptatie is nagenoeg onmogelijk, waardoor je dingen blijft doen alsof je prikkelbare darmen er niet zijn. Dit kan leiden tot overbelasting en meer stress. Vraag jezelf daarom af hoe je jezelf ziet en of dat je helpt of juist niet. Blijf jezelf ontwikkelen tot iemand die steeds beter in staat is met de uitdagingen om te gaan. In het boek staan handvatten hoe je dat kunt aanpakken.

6. Aandeel hebben

Volgens deze stap heb je een groot aandeel in wat je denkt en voelt. Je kunt actief gedachten en daarmee gevoelens omdraaien of veranderen. Je hebt zelf invloed op alles wat er in je leven gebeurt. Kies dus heel bewust de zaken waarvoor je jezelf inzet: je eigen aandeel in je leven. Als deze voor jou waardevol zijn, kun je hard werken zonder schadelijke stress.

7. Nu alles tegelijk

In deze laatste stap valt alles samen wat je in de vorige stappen hebt geleerd. Je stelt vast wat voor jou in het leven belangrijk is, wat het ideale zelfbeeld is dat daarbij past, welke overtuigingen je wilt omarmen, wat je nog te leren of ontwikkelen hebt, hoe je je in het vervolg gaat gedragen en hoe je je in situaties begeeft die je prima aankunt.

Hopelijk helpen de handvatten in dit boek je stress beter te begrijpen en er op een andere manier mee om te gaan. Met misschien wel als resultaat: rustigere darmen en een betere kwaliteit van leven.

Koen Lucas is gecertificeerd gezondheidscoach en -trainer. Joyce Bijl is vrijgevestigd diëtist, coach en begeleidster bij afslanken. Jacqueline Gerrits is vrijgevestigd diëtist, orthomoleculair therapeut en docent. Samen schreven zij het boek ‘PDS & Stress’, onderdeel van een reeks andere boeken gericht op gezondheid en darmklachten. Let op: het boek is geen vervanging van welke medische behandeling dan ook.