Kinderartsen in actie tegen rokende ouders

Getty Images

Nederlandse kinderartsen krijgen een training om rokende ouders meer aan te sporen tot ander gedrag. Dit in het kader van het project 'Kinderarts en Motivational Interviewing (K&MI)'.

Begin 2009 starten vijf kinderartsen een opleiding in het veranderen van verslaafd gedrag bij volwassenen. Deze artsen gaan collega-kinderartsen leren hoe ze het rookgedrag van ouders effectiever kunnen beïnvloeden.

Rookgedrag
Het doel van het project is kinderartsen vertrouwd te maken met motiverende gespreksvormen bij het beïnvloeden van rookgedrag van ouders.

De techniek wordt veel toegepast in de verslaafdenzorg. Ouders worden niet bestraffend toegesproken, maar worden bewogen om zelf het probleem te benoemen en op te lossen.

Volgens de initiatiefnemers maken juist kinderartsen een goede kans om het rookgedrag van ouders daadwerkelijk te veranderen. "Veel mensen vinden de gezondheid van hun kind belangrijker dan hun eigen gezondheid", aldus kinderarts en projectleider Maarten Kuethe.

Risico's
De gezondheidsrisico's van meeroken zijn groot, zowel voor ongeboren kinderen als voor opgroeiende kinderen. Een recent rapport van het RIVM laat zien dat blootstelling aan omgevingstabaksrook kan leiden tot onder meer een grotere kans op wiegendood, een verlaagd geboortegewicht, aandoeningen van de lagere luchtwegen, astma, middenoorontstekingen en mogelijk ook bepaalde vormen van kinderkanker.

Auteur 
Bron 
  • Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde