RIVM: 'Beperk smaakstoffen in sigaret'

Getty Images

BILTHOVEN - De toevoeging van smaakstoffen aan sigaretten moet beperkt worden. Dat bepleit het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na een onderzoek dat het instituut heeft gedaan naar het rookgedrag van jongeren.

Van de jongeren die roken, kiest zo'n 70 procent hun sigarettenmerk vanwege de smaak. Het gebruik van natuurlijke en kunstmatige toevoegingen, zoals vanille en andere smaakstoffen, zijn bepalend voor die smaak. Het RIVM vindt dat het gebruik van deze toevoegingen beperkt moet worden.

Ook zou kritisch naar de kostprijs van tabaksartikelen gekeken moeten worden. Jongeren gaan namelijk niet alleen sneller roken door de meer aantrekkelijke smaak van sigaretten, maar ook de prijs bepaalt hun keuze.

Minister van Jeugd en Gezin André Rouvoet kreeg vandaag de resultaten aangeboden van een enquête over het rookgedrag van jongeren. Het RIVM ondervroeg via scholen en de websites van Stivoro en Scholieren.com een kleine 5000 jongeren naar hun rookgedrag en productkeuze.

Auteur 
Bron 
  • RIVM