Rookverbod vermindert zware luchtweginfecties bij kinderen

Getty Images

Rookvrije wetgeving zorgt voor een aantoonbare vermindering van het aantal kinderen dat met luchtweginfecties in het ziekenhuis wordt opgenomen. Dat blijkt uit onderzoek van kinderarts Jasper Been van het Maastricht UMC+.

Meeroken is één van de grote risicofactoren voor kinderen als het gaat om het krijgen van een longziekte. Met name de eerste jaren zijn kinderen erg vatbaar voor het oplopen van een luchtweginfectie. Meestal zijn de klachten mild en gaan ze vanzelf over. Toch belanden er naar schatting jaarlijks wereldwijd 11,9 miljoen kinderen in het ziekenhuis met een ernstige luchtweginfectie.

Gezondheidswinst

Jasper Been onderzocht de invloed van de Engelse rookvrije wetgeving op de gezondheid van kinderen. Hij analyseerde meer dan anderhalf miljoen ziekenhuisopnames gerelateerd aan een luchtweginfectie tussen 2001 en 2012. Na invoering van de rookvrij wetgeving in Engeland op 1 juli 2007 bleek het percentage kinderen dat werd opgenomen voor een zware luchtweginfectie direct te zijn afgenomen met 3,5 procent. De daaropvolgende jaren daalde het aantal opnamen met nog eens 0,5 procent per jaar.

"Dat lijkt misschien weinig", zegt Been. "Maar in absolute aantallen voorkomt het rookvrije beleid dat jaarlijks zo’n 11.000 kinderen met een infectie in het ziekenhuis belanden. De wetgeving levert dus een direct aantoonbare gezondheidswinst op en daarnaast ook nog een verlaging van de zorgkosten."

Nederlandse situatie

In vrijwel alle Europese landen geldt een rookverbod voor publieke ruimtes en werkplekken. Toch zijn er onderlinge verschillen in maatregelen. Het Britse rookbeleid staat bekend als strikt. In Nederland ontstond in het verleden discussie over de wetgeving in de horeca. Om het effect van de Nederlandse rookvrije wetgeving te toetsen, kreeg Been van het Longfonds een subsidie waarmee hij de komende drie jaar zijn onderzoek kan voortzetten.

De resultaten van het onderzoek zijn vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift European Respiratory Journal.
 

Bron 
  • Maastricht UMC+