Waarom is stoppen met roken zo moeilijk?

Getty Images

Zelf rook ik niet, maar sommige van mijn familieleden wel. Waarom is het toch zo moeilijk om ermee te stoppen?

Brechtje

Ineke van Gent, psycholoog

Stoppen met roken is voor veel mensen ingewikkeld. Er zijn verschillende factoren die hierin een rol spelen (fysiek, geestelijk en sociaal).

Verslaving

Zoals je weet is roken verslavend en ontwikkelen mensen een afhankelijkheid ten aanzien van het roken. Deze afhankelijkheid kan zowel fysiek als geestelijk zijn. Nicotine zorgt voor een steeds terugkerende behoefte om te roken, en dus nicotine binnen te krijgen.

Ontspanning

Hiernaast kan roken het gevoel geven van ontspanning, een momentje van 'even niets doen'. Mensen die bijvoorbeeld veel stress ervaren en daar niet goed mee om kunnen gaan, kunnen veel moeite ervaren met stoppen. Vaak komt dit omdat ze geen tot weinig gedragsalternatieven hebben om voor hun werkelijke behoeften te zorgen. In dit voorbeeld: stressregulatie.

Sociale functie

Hiernaast heeft roken ook een sociale functie. Het geeft mensen het gevoel 'gezellig' mee te doen of het geeft ze houvast om zich een houding te geven in gezelschap. Als laatste kun je als mens bovengmiddels verslavingsgevoelig zijn. Dat zit als het ware in je genen besloten.

Kortom: er zijn verschillende redenen waarom het moeilijk kan zijn om te stoppen met roken. Misschien herken je iets in bovenstaande voorbeelden?

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Ineke van Gent is psycholoog. Dagelijks ziet zij mensen in haar praktijk die worstelen met verschillende vragen uiteenlopend van burnout/depressie en spanningsklachten tot eet- of verslavingsproblemen. Ook komen er mensen die last hebben van onzekerheid/angsten en moeite hebben met het maken van keuzes.