20.000 Nederlanders ziek door werk

Getty Images

AMSTERDAM - Werk is belangrijk voor de gezondheid, maar kan ook ziekmakend zijn. In 2010 hebben zo'n 20.000 mensen in Nederland een beroepsziekte opgelopen.

Dit blijkt uit het rapport 'Beroepsziekten in Cijfers 2011' van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB), gevestigd in het AMC. Psychische aandoeningen, lawaaischade aan het gehoor en aandoeningen van spieren en gewrichten worden relatief het meest gemeld. In de bouwnijverheid zien we de meeste beroepsziekten.

Blootstelling
Dankzij onderzoek hebben we steeds beter inzicht in bekende risico's, maar er verschijnen ook steeds nieuwe verbanden tussen werk en gezondheid. Zo kan blootstelling aan stof, werkstress, lawaai en ploegendienst leiden tot van hart- en vaatziekten, en long- spier,- en gewrichtsaandoeningen. Ook infectieziekten door blootstelling aan verschillende (resistente) bacteriën, zoals Q-koorts, kunnen tijdens het werk ontstaan.

Verzuim
Klachten aan spieren en gewrichten zijn een belangrijke reden tot verzuim in Nederland. Ook psychische beroepsziekten, zoals overspannenheid of burn-out, leiden tot slecht functioneren of langdurig verzuim.

Onderschat
De rol werk op chronische aandoeningen wordt vaak onderschat. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat bij een op de zeven astma-aanvallen onder werknemers beroepsmatige blootstelling een rol speelt. Ook brandweerlieden hebben meer luchtwegklachten naarmate zij vaker betrokken waren bij branden of andere situaties met rook. Verder blijkt dat lassers, brandweerlieden en mensen die lange werkdagen maken, een hoger risico lopen op hart- en vaatziekten.

Meer kennis over de invloed van werkfactoren zoals fijn stof, werkstress, lawaai en ploegendienst kan de preventie van chronische aandoeningen ten goede komen.

Bron 
  • AMC