Slechte afweer door stress verklaard

Getty Images

BAARN - Stress verslechtert het immuunsysteem. Langdurige stress verhoogt daardoor het risico op depressie, hart- en infectieziekten. Wetenschappers van Carnegie Mellon University denken hiervoor de verklaring gevonden te hebben.

De onderzoekers ontdekten dat chronische stress het lichaam minder gevoelig maakt voor het regulerende effect van cortisol op onstekingsreacties. "Ontstekingen worden gedeeltelijk gereguleerd door het hormoon cortisol en als deze zijn functie niet kan uitoefenen, kunnen ontstekingen uit de hand lopen", zegt Sheldon Cohen.

​Verkouden
Na een uitgebreid interview over stress, werden 276 gezonde volwassenen blootgesteld aan een verkoudheidsvirus. Vervolgens verbleven ze vijf dagen in quarantaine, om te zien of ze verkouden werden. Langdurige stress bleek ervoor te zorgen dat afweercellen niet reageerden op hormonale signalen die normaal de ontsteking binnen de perken houden. Gestresste proefpersonen werden dan ook vaker verkouden.

​Invloed stress
"Tijdens stress reageert het afweersysteem niet goed op cortisol, waardoor het lichaam ontstekingen produceert die ziektes veroorzaken. Omdat ontstekingen een rol spelen bij veel aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, astma en autoimmuunziektes, laat dit onderzoek zien dat stress daar ook invloed op heeft”, aldus Cohen.

Bron 
  • Medical Xpress