Steeds meer gezondheidsklachten als gevolg van geldstress en armoede

Een lege koelkast met een potje saus.
Getty Images

Huisartsen uiten hun zorgen, omdat ze steeds vaker patiënten met gezondheidsklachten als gevolg van langdurige geldstress in hun spreekkamer krijgen. Met de huidige stijgende prijzen wordt gevreesd voor slapeloosheid, diabetes, hartfalen en zelfs kanker.

Huisartsen hebben het druk met patiënten die klachten ervaren door geldstress en armoede. Het is begrijpelijk dat mensen daarvoor bij de huisarts aankloppen, zegt financieel psycholoog Anne Abbenes tegen het ANP. “Inflatie hoeft niet eens daadwerkelijk voelbaar te zijn in de portemonnee. Ook door er veel over te lezen in de media kan stress opkomen.” De inflatie is op dit moment historisch hoog, in augustus maar liefst 12 procent. Naar verwachting wordt de groep mensen met geldzorgen alleen maar groter.

Zes jaar eerder dood

In L1mburg Centraal vertelt hoogleraar Gera Nagelhout hoe ook zij zeer bezorgd is over de huidige situatie. Nagelhout doet onderzoek naar de gezondheid van mensen uit een lagere sociale klasse. "Uit onderzoek blijkt dat mensen uit een lagere sociale klasse vijftien jaar langer in slechtere gezondheid leven en gemiddeld zes jaar eerder dood gaan.” Volgens Nagelhout ervaren mensen met geldzorgen enorme stress waardoor ze mentale en fysieke klachten krijgen. Deze klachten kunnen zelfs leiden tot diabetes, hartfalen en kanker.

Ook gevaarlijk voor kinderen

Ook op kinderen kunnen geldstress en armoede effect hebben. Armoede kan zorgen voor een slechtere hersenontwikkeling. Kinderen en jongeren die in armoede leven, hebben meer lichamelijke en psychische klachten dan hun meer welvarende leeftijdgenoten. Ook hebben zij vaker overgewicht, voelen ze zich minder gelukkig, hebben ze vaker hechtingsproblemen met hun ouders en zijn ze negatiever over hun leven en toekomst.

Volwassenen die leven met geldstress, schulden of armoede hebben vaker chronische stress, een ongezonde leefstijl of chronische ziekten zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Ook psychsociale problemen of opvoedproblemen komen vaker voor. Deze volwassenen zijn vaak minder gelukkig.

Hulp van de overheid

Vanwege de inflatie is het kabinet bezig met een steunpakket voor lage en midden inkomens. Per 1 januari wil de regering daar 15 miljard euro voor vrijmaken. Hoogleraar Nagelhout verbaast zich hierover in L1mburg Centraal: "De verwarming moet vóór januari al aan, dus die steun komt rijkelijk laat. In coronatijd zagen we ook dat wetten er snel doorheen gedrukt werden. Waarom kan dat in deze crisis niet?"

Auteur 
Bron 
  • NOS
  • Nederlands Jeugdinstituut
  • ANP