Verzuim door stress flink gestegen

Getty Images

Van de 4,6 miljoen verzuimdagen die ArboNed in de eerste helft van 2014 registreerde had 10 procent te maken met stress. Dat is 8 keer zoveel als in 2009. Dit blijkt uit een analyse van ArboNed, gebaseerd op ruim 1,1 miljoen werknemers.

Het gemiddelde ziekteverzuim in de eerste helft van 2014 was 3,8 procent en daarmee gelijk aan 2013. De gemiddelde verzuimduur is toegenomen van 24 dagen in 2013 naar 26 dagen nu. Het meest opvallend is de toename van stressgerelateerd verzuim.

"ArboNed signaleerde in 2013 ook al een toename van verzuim door stress, maar nog nooit veroorzaakten stressklachten zoveel verzuim als in de eerste helft van dit jaar, vooral in de sectoren onderwijs en zorg, maar ook bij ICT en financiële instellingen", aldus dr. Corné Roelen, bedrijfsarts en epidemioloog bij ArboNed.

Werk en privé

Het probleem zit hem in volgens Roelen in de combinatie van werk en privé. Als bedrijfsarts merkt hij in zijn spreekkamer dat mensen de zorg voor kinderen of mantelzorg steeds moeilijker kunnen combineren met werk. Daar komt bij dat er ook steeds meer mensen zijn die moeite hebben de eindjes financieel aan elkaar te knopen. Dat zijn bronnen van stress die maken dat mensen hun werk moeilijker kunnen volhouden.

Door de veranderingen in het stelsel van geestelijke gezondheidszorg begin dit jaar, zoeken of krijgen mensen met stressklachten vaak niet de hulp die ze nodig hebben.

 

Bron 
  • 365/ArboNed