Zo begin je met mediteren

Eenvoudige tips voor beginners

Getty Images

Steeds meer mensen voelen de behoefte om af en toe de drukte te ontvluchten. Meditatie lijkt hier de perfecte oplossing, maar niet iedereen denkt dat-ie er de tijd voor heeft of dat-ie überhaupt ‘even zen kan worden.’ Het hoeft niet moeilijk te zijn. Zo kun zelfs jij beginnen met mediteren.

Alleen maar voordelen

Allereerst: waarom zou je het willen? Zitten er echt zoveel voordelen aan een beetje stilzitten? Volgens verschillende onderzoekers wel. Zo zou het niet alleen werken tegen stress, maar ook tegen stemmingswisselingen, angstaanvallen en depressie. Amerikaanse onderzoekers kwamen er in 2011 achter dat mediteren helpt bij het concentreren en in 2015 concludeerden ze dat meditatie veroudering van de hersenen tegengaat. Als kers op de taart hebben mensen die regelmatig even naar binnen keren betere relaties. Zij zouden namelijk hun emoties beter kunnen reguleren en uiten.

Overtuigd? Met deze vier tips wordt beginnen met mediteren een stuk makkelijker.

1. Doe het niet alleen

Tijdens het mediteren wil je liever geen afleiding. De ademhaling van een ander kan al vervelend zijn. Toch is het prettig om tijdens de beginfase van het mediteren begeleid te worden. Dit kan op verschillende manieren. Je zou om hulp kunnen vragen bij een yoga-school, maar ook in boeken, dankzij video’s op YouTube en met behulp van meditatie-apps kun je meditatie-technieken leren.

2. De juiste houding

Mediteren betekent niet dat je urenlang in kleermakerszit hoeft te zitten. Het is belangrijk om een houding aan te nemen die voor jou prettig is, maar zorg ervoor dat je rug recht blijft. Een meditatiekussen of -bankje kan hierbij helpen, maar is geen vereiste. Sommige mensen zitten graag met hun benen gekruist, anderen zitten liever rechtop op een stoel of bank. In het begin zal het voorkomen dat er lichaamsdelen gaan slapen of dat je druk of jeuk voelt op bepaalde plekken, maar door een comfortabele houding aan te nemen, zul je je beter kunnen concentreren. Laat je handen op je benen rusten of leg ze in je schoot.

3. Laat je leiden door je ademhaling

Een van de beste en makkelijkste oefeningen tijdens het mediteren is het letten op je ademhaling. Ademen doe je vanzelf. In het dagelijks leven ben je je er bijna niet van bewust, dus daarom is het tijdens het mediteren extra prettig om er aandacht aan te schenken. Je hoeft het niet te controleren. Opmerken is genoeg. Als je afgeleid wordt door gedachtes, kun je altijd weer terugkeren naar die ademhaling.

4. Wees bewust

In het Tibetaans noemt men meditatie ‘gom,’ wat ook wel ‘bekend worden met’ betekent.  Meditatie gaat dus niet over rustig worden, maar over bewustwording. Natuurlijk is het prettig om je in een stressvolle situatie terug te trekken, maar doe het om die onrust te ervaren en te accepteren, niet om het op te lossen of zelfs te onderdrukken. Wees nieuwsgierig, accepteer die gevoelens en blijf terugkeren naar je ademhaling.

Net zoals je je armen kunt trainen, kun je ook je hersenen trainen. Geef het meditatieproces dus wat tijd en wees niet te streng voor jezelf. Het is oké om afgeleid te zijn. Misschien ervaar je in het begin juist wel extra veel onrust. Herken het en probeer die focus weer terug te brengen. Na een poosje oefenen, zul je merken dat het je steeds beter afgaat en dat je de rust weet te vinden in de drukte.

Adem diep in… En adem uit.

Auteur