Zonnebrandcrème voorkomt huidveroudering

Getty Images

Elke dag zonnebrandcrème gebruiken vertraagt de huidveroudering bij mensen van middelbare leeftijd. Dat blijkt uit een onderzoek van het Queensland Institute of Medical Research.

Adele Green en haar team bekeken gegevens die tussen 1992 en 1996 werden verzameld in het zonnige Australië voor een onderzoek naar huidkankerpreventie. Ze richtten zich op 903 mannen en vrouwen van 55 jaar en jonger die bijna allemaal een lichte huid hadden. Ongeveer de helft van de deelnemers werkte voornamelijk buiten, daarnaast rookten vier op de tien mensen.

Onderzoek
De deelnemers werden over twee willekeurige groepen verdeeld. De eerste groep gebruikte dagelijks zonnebrandcrème (SPF 15 op het gezicht, de nek, armen en handen. Ze brachten de zonbescherming’s ochtends aan, maar ook na het douchen, hevige transpiratie of een paar uur buiten zijn. De tweede groep mocht naar eigen inzicht zonnebrandcrème gebruiken.

Daarnaast werden de groepen onderverdeeld in subgroepen. Hiervan nam de helft dagelijks 30 milligram van het antioxidant bèta-caroteen in. De andere helft slikte een placebo.

​Verandering huid
De huid van de deelnemers werd 4,5 jaar later bekeken met behulp van microtopografie. De onderzoekers analyseerden huidveranderingen op de linkerhand, zoals verschillen in textuur en ruwheid.

Bèta-caroteen bleek geen effect te hebben op de huid van de deelnemers, maar dagelijks smeren met zonnebrandcrème wel. Ongeacht het geslacht of de leeftijd, bleken de mensen die zich consequent insmeerden 24 procent minder last te hebben van huidveroudering dan de mensen die zelf mochten bepalen wanneer ze zich insmeerden (en dat waarschijnlijk dus minder consequent deden). 

​Juiste gebruik spf
Green benadrukt dat het belangrijk is om zonnebrandcrème op de juiste manier te gebruiken: in een dikke laag die je elke paar uur opnieuw aanbrengt. Zo voorkomt het op de korte termijn verbranding van de huid en op de lange termijn huidkanker.

De resultaten verschenen in de Annals of Internal Medicine.

Bron 
  • WebMD