Is het verstandig om je nagelriemen dagelijks terug te duwen?

En wat zijn nijnagels?

Getty Images

Goede vraag! Gezondheidsnet gaat in deze rubriek op zoek naar een antwoord op veelvoorkomende vragen. Deze keer: is het verstandig om je nagelriemen dagelijks terug te duwen?

Voor sommige mensen is het een wekelijks ritueel: de nagels knippen of vijlen en de nagelriemen terugduwen, vaak met een zogenoemd bokkenpootje. De nagels zien er daarna weer verzorgd uit en door het terugduwen van de nagelriemen lijken ze zelfs groter. Een onschuldige gewoonte zou je denken. Op internet staat ook dat je nagels er sneller door groeien en ‘meer lucht krijgen’. Ook leerden veel mensen vroeger dat de halve maantjes (lunula) zichtbaar horen te zijn. Maar het terugduwen van je nagelriemen is juist slecht voor de nagels en kan op langere termijn zelfs schade aanbrengen.

Ontstoken nagelriemen door bacteriën en schimmels

Je nagels moeten goed beschermd worden, maar dit doe je niet door de nagelriemen terug te duwen legt dermatoloog Rick Waalboer-Spuij uit in de Volkskrant. Volgens hem maak je de nagelriemen kapot wanneer deze terug geduwd worden. Hierdoor kunnen er bacteriën of schimmels een weg naar binnen vinden wat er voor zorgt dat de nagelriemen ontstoken raken. Dit kan behandeld worden door de huisarts, vaak wordt er dan antibiotica voorgeschreven. Leon Plusjé van het Erasmus MC Rotterdam beaamt dit tegen de Consumentenbond. Volgens hem kan de nagelriem er zelfs chronisch ontstoken door raken, dit wordt paronychia genoemd. Het deel van de nagelmatrix dat zorgt voor het aanmaken van een gladde nagel is dan ontstoken wat er voor zorgt dat de nagel ruw, onregelmatig en brokkelig wordt.

Velletjes langs de nagelrand

Paronchya is niet het enige risico van het terugduwen van je nagelriemen. Je kent vast de velletjes langs je nagels wel. Dit worden ook wel nijnagels, nijdnagels, dwangnagels, stroopnagels of bijnagels genoemd. Het is een stukje van de huid dat is ingescheurd, meestal aan de rand van de nagelriem. Zo'n ingescheurd stukje droogt dan verder in en gaat rechtop staan. Vervelend en soms ook pijnlijk. Ook nijnagels worden veroorzaakt door het terugduwen van de nagelriemen. De verleiding eraan te trekken is vaak groot, maar dat is geen goed idee. Soms kan het zo zijn dat je met het aftrekken van zo’n velletje per ongeluk een heel stuk vel meetrekt, wat resulteert in een bloederige en pijnlijke nagelrand. Het wordt aangeraden om die velletjes juist te laten zitten, hoe groot de verleiding ook is. Smeer de nagelriemen en de zijkanten van de nagels af en toe in met vaseline, dit is goed voor de nagels en nagelriemen en voorkomt nijnagels.

Tips voor gezonde nagels

  • Niet bijten, plukken of losse randjes afscheuren.
  • Eén keer per week knippen.
  • Bijwerken met een nagelvijl.
  • Broze of dikke nagels knippen na een warm bad of douche.
  • Knip niet te kort, ook niet bij de teennagels.
Bron 
  • RTL Nieuws
  • Consumentenbond
  • Volkskrant