Zo herken je een workaholic

Als je verslaafd bent aan werken

Getty Images

De hardwerkende collega die elke avond het licht uitdoet en 's morgens weer als eerste aanwezig is, lijkt misschien de ideale medewerker. Maar misschien gaat achter die perfectionist die nooit werk uit handen wil geven wel een workaholic schuil.

Iemand die veel tijd in zijn baan steekt, is natuurlijk niet altijd werkverslaafd of een zogenoemde workaholic. We spreken pas van werkverslaving of workaholisme als iemand niet alleen heel veel, maar ook op een dwangmatige manier met zijn werk bezig is.[ITEMADVERTORIAL]

De echte workaholic heeft een niet te stoppen innerlijke drang tot doorgaan, denkt ook in zijn vrije tijd nergens anders aan en voelt zich onrustig, nutteloos, schuldig en gestrest als er niet gewerkt kan worden. Eenmaal aan de slag ontspant de verslaafde zich pas. Werken wordt kortom een obsessie.

Oorzaken

Er zijn diverse mogelijke oorzaken voor het ontwikkelen van een werkverslaving. Sommige mensen hebben voortdurend nieuwe ervaringen en uitdagingen nodig. Ze halen een kick uit mooie resultaten, maar hebben steeds nieuwe prikkels nodig. Anderen voelen zich pas nuttig als ze hard werken of weten simpelweg niet wat ze met vrije tijd zouden moeten doen.

Workaholics zijn vaak perfectionisten met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Ze voelen zich angstig en onzeker en stellen hoge eisen aan zichzelf. Soms is het werk een uitvlucht omdat andere dingen in hun leven niet zo lekker lopen. Zolang je je op je werk stort, hoeven workaholics niet na te denken over andere dingen.

Gevolgen

Werkverslaafden kunnen het hun omgeving erg lastig maken. Ze steken zo veel energie en tijd in hun werk dat ze nauwelijks meer aan hun partner of gezin toekomen. Ze hebben het gevoel dat zij de enigen zijn die hun taken naar behoren kunnen uitvoeren en daarom delegeren ze liever niets. Dat kan problemen met collega’s opleveren.

Ook voor de workaholic zelf is zijn verslaving niet gezond. Wanneer je je uitsluitend op je werk richt, schiet een gezonde leefstijl er al snel bij in. Regelmatig bewegen en goede voeding gaat immers ten koste van de tijd die je achter de computer kan doorbrengen.

Als je wel de drang, maar niet (meer) de kracht hebt om alsmaar te werken, ligt een burn-out op de loer. Bovendien raken workaholics vaak hun vrienden kwijt omdat ze zichzelf geen ruimte gunnen voor een sociaal leven. De obsessie met het werk zet de relatie met de partner en eventuele kinderen onder druk.

Burnout

Workaholics komen meestal pas bij de huisarts terecht als het eigenlijk te laat is. Ze zien zelf niet in dat ze een probleem hebben, totdat ze opbranden of depressieve klachten krijgen. De symptomen van depressie en burn-out komen gedeeltelijk overeen. Kenmerken die bij beide voorkomen, zijn bijvoorbeeld een neerslachtige stemming, schuldgevoel, slapeloosheid, vermoeidheid, concentratieproblemen en vergeetachtigheid.

Een aantal van de genoemde kenmerken komt ook voor bij andere verslavingen, zoals alcohol- of drugsgebruik. Vaak verzwijgen mensen tegenover de huisarts dat ze kampen met een drugs- of alcoholprobleem. Zo kan het gebeuren dat er een depressie of burn-out wordt vastgesteld, terwijl er eigenlijk sprake is van een verslaving. 

Andersom kun je ook een verslaving ontwikkelen ten gevolge van een depressie of burn-out. Om je gevoelens te verdoven, vlucht je in drank, drugs, medicijnen of gokken. Zo kan het van kwaad tot erger gaan.

Bron 
  • Universiteit Utrecht
  • NIP