'Koraal mogelijk oplossing bij zonnebrand'

Getty Images

BAARN - Wetenschappers zijn bezig met het ontwikkelen van een 'anti-zonnebrandpil' geïnspireerd op de methode waarmee het koraal van het Great Barrier Reef in Australië zichzelf beschermt tegen schadelijke UV-stralen.

De Britse onderzoekers van het King's College in Londen hopen de natuurlijke bescherming van het koraal te kunnen vangen in een pil die voor mensen een zonbeschermende werking biedt. Hiervoor verdiepen ze zich in de biochemische processen en genetische codes van het koraal.

Kweken
Door samples van het met uitsterven bedreigde Acropora koraal te analyseren, denkt het onderzoeksteam de beschermende stoffen synthetisch te kunnen namaken. Hiertoe kopieren ze de genetische code van het koraal en zetten dat op kweek in het laboratorium om de beschermende bestanddelen snel te kunnen vermeerderen.

Hoofdonderzoeker Paul Long: "We wilden en konden het koraal zelf niet gebruiken als basisingrediënt, omdat het een beschermde soort is."

Algen in koraal
Wetenschappers wisten al geruime tijd dat koraal en sommige algensoorten zichzelf tegen UV-straling kunnen beschermen; ze wisten alleen niet hoe precies. Long: "We hebben ontdekt dat de algen die in het koraal leven een stofje uitscheiden dat door de koraal wordt omgezet in een soort zonnefilter waar beide profijt van hebben."

"Niet alleen worden zo het koraal en de algen beschermd, maar we hebben gezien dat vissen die zich ermee voeden de zonbeschermdende eigenschappen ook krijgen."

Beschermende pil
Volgens de wetenschappers is er een goede mogelijkheid dat mensen zichzelf in de toekomst tegen de zon kunnen beschermen door iedere dag een tablet met de beschermende stoffen uit het koraal in te nemen. Voor nu concentreert het team zich echter op een lotionvorm.

Lotionvorm
"Wanneer we de specifieke beschermende stoffen hebben nagemaakt en in lotionvorm hebben gegoten, gaan we testen op huidresten die overbleven na buikwandcorrecties. We hopen zo te ontdekken hoe groot het beschermende effect precies is. Laten we hopen dat dat fors zal zijn, want er is grote behoefte aan een echt goede bescherming tegen de zon."

Agricultuur
De wetenschappers richten zich overigens niet alleen op bescherming van de huid tegen schadelijke UV-straling. Een lange-termijn doel van de studie is het ontwikkelen van UV-tolerante gewassen waarmee de agricultuur in derdewereldlanden  een positieve boost gegeven kan worden.

Auteur 
Bron 
  • BBC