Molybdeen

Onmisbaar onderdeel van enzymen

Getty Images

Molybdeen is een spoorelement. Een term waar je vast weleens van gehoord hebt, maar wat betekent het ook weer precies? Kort gezegd is een spoorelement een mineraal waarvan het lichaam maar erg weinig nodig heeft. Molybdeen komt voor in brood en andere graanproducten, melk, eieren, noten en peulvruchten.

Het spoorelement molybdeen maakt deel uit van verschillende enzymen. Deze enzymen zijn onder andere betrokken bij de afbraak en opbouw van eiwitten in het menselijk lichaam.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

In Nederland en de EU is geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor molybdeen vastgesteld. Negatieve effecten van een teveel aan molybdeen bij de mens zijn tot op heden niet gevonden. Ook een tekort aan molybdeen is nog nooit bij mensen aangetroffen.

Te veel molybdeen

De kans is erg klein dat iemand via eten te veel molybdeen binnenkrijgt. Hoewel het dus moeilijk is om teveel molybdeen binnen te krijgen bestaat er wel een aanvaardbare bovengrens voor de inneming. Voor een veilige inneming van molybdeen zijn door de Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA 2006) de volgende bovengrenzen vastgesteld:

100 microgram per dag voor kinderen van 1 - 3 jaar
200 microgram per dag voor kinderen van 4 – 6 jaar
250 microgram per dag voor kinderen van 7 – 10 jaar  
400 microgram per dag voor kinderen van 11 – 14 jaar
500 microgram per dag voor kinderen van 15 – 17 jaar
600 microgram per dag voor volwassenen

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum
  • Vitamine Informatie Bureau