Is een ontslakkingskuur of een sapdag nodig?

Experts aan het woord

Getty Images

Van af en toe een ontslakkingskuur of sapdag kijken we niet meer op. Maar kan en mag iedereen zo'n ontslakkingskuur volgen? Is het echt effectief? Is het nodig, en waarom dan? Kun je het doen om af te vallen? Voedingsdeskundige Freya Zuidervaart, natuurarts A. Lemmens en voedingsdeskundige Patricia Schutte laten hun licht hierop schijnen.

Voedingsdeskundige Freya Zuidervaart: "Kijk naar het effect op langere termijn."
"Slakken zijn restjes afvalstoffen die in je darmen achterblijven. Door te ontslakken worden je darmen gereinigd en de afvalstoffen verwijderd. Normaal gesproken is je lichaam prima in staat om dat helemaal zelf te doen. Je kunt dat natuurlijke systeem natuurlijk een handje helpen door goed te letten op wat je eet, en, erg belangrijk, veel vocht te drinken."

"Volkorenproducten, groenten en fruit zetten je darmen aan het werk omdat er veel vezels in zitten. Let er wel op dat je zo gevarieerd mogelijk eet. Alleen maar groenten bijvoorbeeld is te eenzijdig. Ook is er niets mis met het eten van vlees, omdat er bouwstoffen inzitten die je nodig hebt. Wissel het wel af: eet bijvoorbeeld twee keer per week vis en maak één keer per week een vegetarische maaltijd. Afwisseling helpt om je lichaam in goede conditie te houden. Het is nooit verkeerd om zo nu en dan ook eens een rustdag in te stellen. Eén dag sapvasten of minder eten is dus niet ongezond."

"Als je gaat ontslakken met de bedoeling af te vallen, moet je wel kijken naar het effect op langere termijn. Eet je een tijdje erg weinig, of drink je alleen maar sappen, dan val je wel af, maar zodra je weer gewoon gaat eten komt het er dubbel zo snel weer bij. Het beroemde jojo-effect. De beste manier om af te vallen is gezonder eten. Echte crashdiëten zijn uit. Bewuster omgaan met eten wint gelukkig steeds meer terrein."

"Ik ben vroeger kok geweest en weet dat zelf je maaltijden klaarmaken helpt om dat bewustzijn te vergroten. Dat hoeven echt geen ingewikkelde menu's te worden; er zijn genoeg simpele en makkelijk klaar te maken gerechten. Let ook op de ingrediënten: gebruik eens balsamico azijn in plaats van gewone azijn, en olijfolie in plaats van slaolie."

"Als je gewicht wilt verliezen is gezond eten en meer bewegen een must. Een buddy kan helpen om het afvallen beter vol te houden, want afvallen is ook een psychologisch proces. Wie gezond eet voelt zich fitter en blijft gezonder, en dat werkt aan alle kanten door."
www.valtaf.nl

Natuurarts A. Lemmens: "Het is belangrijk om onder toezicht te ontslakken."
"In de loop van de jaren komen er allerlei stoffen in je lichaam die niet goed voor je zijn. Deze gifstoffen, ook toxines genoemd, kunnen ervoor zorgen dat je allerlei klachten en kwaaltjes krijgt. Veel voorkomende klachten zijn een slechte huid, hoofdpijn, gewricht- en darmklachten, allergieën en moeheid. Natuurlijk zijn je eet- en drinkgewoontes, en de mate waarin je lichaam zichzelf reinigt, bepalend voor de last die je krijgt van deze gifstoffen."

"Het lichaam is normaal gesproken best in staat om de afvoer van afvalstoffen te regelen. Maar krijg je klachten, dan kan het geen kwaad om dat systeem een handje te helpen door bijvoorbeeld een darmreiniging of een ontgiftigingsbehandeling. Darmen zijn belangrijk voor je weerstand. Niet voor niets zijn er tegenwoordig zoveel producten die goede bacteriën aan je darmen toevoegen. Bij darmbehandelingen denken mensen wel eens dat die goede bacteriën samen met de slechte bacteriën weggespoeld worden."

"Dat is maar in beperkte mate het geval. Een antibioticakuur is tien keer heftiger voor je darmflora dan een darmspoeling. Ontgiften van je lichaam kan een ondersteuning zijn als je gewicht wilt verliezen. Bij afvallen lossen de vetcellen op en komen de toxines vrij. Dat geeft een slap en vervelend gevoel en dat maakt een dieet lastiger vol te houden. Gelijktijdig ontgiften voert die afvalstoffen af, waardoor je je fitter en energieker voelt. Dat maakt het makkelijker om je afvalpoging vol te houden."

"Een darmbehandeling duurt een uur, en meestal is een paar keer voldoende. Tijdens de behandeling ben je niet alleen. Er is iemand bij die waterdruk en watertemperatuur in de gaten houdt en een darmmassage geeft. Iedereen kan in principe een darmspoeling doen, behalve zwangere vrouwen en mensen met zware lichamelijke ziekten. Aan de behandeling gaat een grondig onderzoek vooraf. Ik ben arts, dus wie zich voor een darmbehandeling aanmeldt moet eerst door mij beoordeeld worden. Soms lopen mensen dan tegen een 'nee' aan, omdat ik het niet verantwoord vind. Ik distantieer me dan ook van darmspoelingen die zonder voorafgaand onderzoek, en zonder toezicht, gebeuren."
www.lemmensarts.nl

Voedingsdeskundige Patricia Schutte van het Voedingscentrum: "Ons advies: gezond eten volgens de Schijf van Vijf."
"Wat ontslakken is hangt een beetje af van wie je spreekt. Voor de een is het een sapvastdag, de ander heeft het over het drinken van (kruiden)thee, een derde over een hele kuur in een kuuroord. Voor de lichamelijke noodzaak van ontslakken is geen wetenschappelijk bewijs. Het lichaam kan zich in principe prima zelf reinigen."

"Eén of twee dagen een sapkuurtje kan op zich geen kwaad, maar als je langere tijd te weinig calorieën binnenkrijgt, heeft dat nadelige gevolgen. Bovendien heeft het ook niet zoveel zin om een sapkuur te doen of een darmspoeling te nemen en daarna weer in je oude eetpatroon te vervallen. Het is wetenschappelijk niet aangetoond dat een vervuilde darm oorzaak of reden is voor overgewicht, of andere klachten die je hebt. Daarom is het verstandig om bij klachten eerst een huisarts te raadplegen voor je aan een ontslakkingskuur begint. Doe het niet op je eigen houtje."

"Om je lichaam in goede conditie te houden, is het veel belangrijker om te letten op wat je eet. In groenten, fruit en brood zitten veel vezels. Die heb je nodig om je darmen 'aan het werk' te zetten. Drankjes en producten met goede bacteriën kunnen helpen als je even iets extra's nodig hebt, bijvoorbeeld als je een antibioticakuur hebt gehad. Iedereen weet dat je darmen daar helemaal door van slag raken."

"Als je wilt afvallen zal dat beter en langduriger lukken door minder calorieën te eten en meer te bewegen. Letten op de vetten: mager vlees, halfvolle melk en yoghurt, geen snacks, magere kaas. Minder suiker! Drink voldoende. Een dieet dat niet te veel afwijkt van een gezond eetpatroon, is de meest effectieve manier om een goed gewicht te krijgen en op een goed gewicht te blijven. Bij het Voedingscentrum krijg je allerlei tips en vind je handige weetjes om een goed en verantwoord dieet samen te stellen."
www.voedingscentrum.nl