Boekrecensie: Brood uit eigen oven

Hét boek voor alle thuisbakkers

cover
Brood uit eigen oven

Wat is er nog lekkerder dan de geur van de warme bakker? Broodjes uit je eigen keuken. Dan kun je helemaal zelf bepalen wat je in het deeg stopt en welke smaak je boterhammen krijgen. Levine van Doorne leert je in 'Brood uit eigen oven' hoe je allerlei soorten broden maakt. Het boek biedt een schat aan informatie, zowel voor beginners als voor gevorderde thuisbakkers.

Levine van Doorne houdt al sinds 2006 een blog bij over koken en bakken. Daarnaast organiseert ze workshops over het bakken van brood. Al haar ervaring, kennis en (tot nu toe) geheime tips heeft ze voor haar cursisten en andere thuisbakkers gebundeld in Brood uit eigen oven.

Uitleg over benodigdheden

Het boek begint met een uitgebreide uitleg over alles wat je als thuisbakker minimaal nodig hebt of wat je zou kunnen gebruiken als je een stapje verder wilt gaan. Van Doorne beschrijft de belangrijkste ingrediënten die je in haar recepten tegenkomt, van het ‘gewone’ tarwebloem tot het exotischere semolina en zelfs vitamine C. Ze legt helder uit wat je wanneer gebruikt en wat voor effect het op je bakresultaat zal hebben. Wist je dat je fijngemalen vitamine C-tabletjes aan je deeg kan toevoegen om brood meer volume te geven? Een heel leerzaam hoofdstuk.

Daarna komen alle benodige attributen aan bod. Voor de hand liggende zaken, zoals bakpapier, bakblik en deegroller. Maar ook spullen waarvan je als beginner misschien niet weet dat ze handig zijn bij het bakken. Bijvoorbeeld een douchemuts en plantenspuit. Gelukkig hoef je niet per se alles te kopen voor je aan de slag kunt.

10 stappen

Bij brood bakken mag je helaas niet zo maar een beetje van dit en een beetje van dat in je deeg mikken en het vervolgens zo ongeveer op 200 graden bakken tot het bruin is. Brood bakken is een precies werkje. Levine raadt aan om te beginnen met goede recepten waarin de verhoudingen al kloppen. Vervolgen legt ze uit welke tien stappen je altijd doorloopt tot je broodjes klaar zijn.

Wil je bestaande recepten aanpassen, er meer of minder van maken of controleren of ze wel kloppen? Gebruik dan de bakkersformule die Van Doorne in het volgende hoofdstuk toelicht.

Tot slot vind je in dit deel van het boek welke soorten voordegen er zijn en hoe je deze gebruikt, hoe je deeg in de koelkast bewaart, welke vormen je ervan kan maken en hoe je zelf zuurdesem maakt.

50 diverse recepten

Na deze tientallen pagina’s vol technieken en informatie volgen vijftig recepten waarmee je alle opgedane kennis in de praktijk kunt brengen. Deze zijn heel divers. Wat je zoal kunt bakken zijn bus-, vloer-, stok-, desem-, spelt- en notenbroden met allerlei smaken en ingrediënten. Ook aan kleine en feestelijke baksels is gedacht. Bijvoorbeeld croissantjes, kaneelbroodjes, triangels, kerststol en allerlei ander heerlijks.

Dat Levine van Doorne gewend is om cursisten tekst en uitleg te geven, is te zien aan de recepten. Ze geeft heldere instructies en voegt regelmatig een handige tip toe. Ze geeft zowel aanwijzingen voor mensen die graag kneden met een broodmachine, als voor bakkers die liever met de hand of een standenmixer kneden. 

Compleet bakboek

Brood uit eigen oven is een heel compleet bakboek. Het geeft je een schat aan informatie en is een fijn naslagwerk. Bovendien kun je wel even vooruit met de vijftig lekkere recepten. Hét boek voor alle thuisbakkers dus.

Levine van Doorne is bekend van haar blog Uit de keuken van Levine. Daar geeft ze bezoekers al negen jaar lang letterlijk een kijkje in haar keuken. Elke dag probeert ze iets anders op tafel te zetten. Levine heeft jarenlange ervaring in brood bakken en geeft regelmatig workshops en cursussen.