De veiligheid van zoetstoffen

Gezond snoepen een sprookje?

Getty Images

Over de veiligheid van intensieve zoetstoffen is veel te doen. Berichten over de ongezonde effecten bij een grote inname van bepaalde zoetstoffen zijn hardnekkig. Maar in de praktijk hoef je je bij een normaal voedingspatroon helemaal geen zorgen te maken.

Vooral aspartaam heeft een slechte naam. Het bevat een zogenaamd methyl, waaruit het lichaam een giftige stof kan vormen. Aspartaam zit in producten als light frisdrank, vruchtenyoghurt, suikervrije kauwgom, toetjes en sappen.

Slechte zoetstoffen

Ook de zoetstof sacharine is omstreden. Grote hoeveelheden van deze suikervervanger zouden kankerverwekkend zijn. Maar dit geeft een vertekend beeld: alleen uitzonderlijk grote hoeveelheden zouden schadelijk zijn.

E-nummers

De zogenaamde E-nummers zijn toevoegingen – additieven – aan voedingsmiddelen die door de overheid zijn onderzocht en geregistreerd. Deze stoffen worden toegevoegd om het product smeerbaar, smakelijk en houdbaar te maken. Ze zijn niet schadelijk voor de gezondheid, zolang ze in de toegestane hoeveelheden voorkomen.

De E-nummers zijn op functie verdeeld in zes groepen. Zo worden kleurstoffen aangeduid met een codering die tussen E100 en E200 valt, conserveringsmiddelen met een code tussen E201 en E300 en smaakversterkers tussen E601 en E700. Wanneer je op een verpakking de code E202 tegenkomt, dan weet je dat er sprake is van een conserveringsmiddel.

Bekende E-nummers zijn bijvoorbeeld aspartaam (E951) en sorbitol (E420). Een toevoeging zonder E betekent dat de stof in sommige landen wel gebruikt wordt, maar dat er nog geen eenduidige Europese normen voor gebruik zijn opgesteld. Producten mét E-nummers zijn dus veiliger dan andere.

Acceptabele Dagelijkse Inname

Intensieve zoetstoffen worden voordat ze op de markt komen eerst onderzocht, net als geneesmiddelen. Zoetstoffen die toegelaten worden zijn veilig als je ze normaal gebruikt.

Voor alle zoetstoffen is een zogenaamde Acceptabele Dagelijkse Inname (ADI) vastgesteld. Dit is de dosis zoetstof die je dagelijks mag gebruiken zonder gezondheidsrisico's te lopen. Van aspartaam mag je bijvoorbeeld 40 milligram per kilogram lichaamsgewicht gebruiken.

Dit betekent dat een volwassene met een normaal gewicht dagelijks maximaal 150 (!) zoetjes zou mogen gebruiken. Bij een normaal voedingspatroon hoef je je dus helemaal geen zorgen te maken over zoetstoffen als aspartaam.

Auteur