Net getest: BK Slowcooker

Traditioneel product in modern jasje

Getty Images

Al jaren probeer ik ouderwets draadjesvlees te maken, maar altijd eindigde het in een taaie homp vlees. Maar nu heb ik de Slowcooker in mijn bezit. Vol goede moed loop ik naar de slager. Gaat het deze keer dan eindelijk lukken?

Wat is het?
De BK Slowcooker is een traditioneel kookproduct in een modern jasje. Verse ingrediënten gaan zonder toevoeging van olie of andere vetten in de Slowcooker, aldus het persbericht. En krijgen in de oven alle tijd om te garen en hun smaak af te geven. Alle vitaminen, mineralen en smaken blijven op deze manier optimaal behouden. Gebruik kan op twee manieren: het witte gedeelte is voor 1-persoonsgerechten , het aardewerken deel voor 2- à 3- persoonsgerechten.

Wat belooft het?
Met de Slowcooker kun je eenvoudig een gezonde stoofmaaltijd op tafel zetten. De siliconen ringen geven de cooker stabiliteit en dienen tevens als onderzetter. Door de ringen kunnen meerdere Slowcookers op elkaar worden gestapeld. Door het poreuze aardewerk is de Slowcooker ideaal voor het bereiden van stoofgerechten.

De praktijk?
De naam zegt het al: met de Slowcooker moet je geen haast hebben. Ik blader door de gebruiksaanwijzing heen en zie dat het wat voorbereiding vergt voordat ik überhaupt kan beginnen met koken.

Voor het eerste gebruik moet ik eerst eventuele restjes klei verwijderen door de Slowcooker onder warm water af te spoelen. Daarna moeten de aardewerken delen minimaal 10 minuten worden ondergedompeld in lauw water. En dan moet je de Slowcooker voor élk gebruik ook nog eens 20 minuten in koud water weken.

Als de Slowcooker staat te weken, wandel ik rustig naar de slager (in het kader van het onthaasten). Ik bestel drie sukadelapjes en vertel trots dat ik nu eindelijk de hoop heb dat er heerlijk draadjesvlees op tafel komt. Eerdere pogingen eindigden namelijk in taaie lapjes vlees.

Weer thuisgekomen ga ik aan de slag met het bijgeleverde recept 'Mediterrane stooflapjes met tagliatelle'. Ik moet de sukadelapjes wel eerst goudbruin bakken in de pan. Dus helemaal zonder vetten is het niet! Ik leg het vlees in het aardewerken deel en doe alle ingrediënten erbij. Nu alleen nog even afdekken met het geglazuurde deel en klaar ben ik. Tot zover gaat alles prima.Ik zet de Slowcooker in de oven en draai de kookwekker op 2 uur. Zo, daar heb ik geen omkijken meer naar. Tijd om lekker op de bank te gaan liggen met een tijdschrift en een glas wijn.

Het effect
Halverwege de avond begint het hele huis heerlijk te ruiken naar ouderwets draadjesvlees. Dit is al genieten. Om 21.00 uur is het vlees klaar en heb ik honger gekregen van de geur. Ik moet mezelf beheersen niet alvast een stukje te proeven. Ik ben zo benieuwd of het is gelukt!

Conclusie
Omdat het zo lang duurt voordat het eten klaar is, heb ik het een avond van tevoren klaargemaakt. Na een dag werken heb ik vaak zoveel honger, dat ik geen geduld heb om 2 uur te wachten totdat het eten eindelijk klaar is. Maar het resultaat is het wachten meer dan waard: het is heerlijk mals draadjesvlees geworden!

De siliconen ringen zijn een zeer handige vinding. De Slowcooker staat stevig in de oven en ik kan 'm terwijl hij nog warm is gewoon op het aanrecht of op tafel zetten.

Klein nadeel is de grootte van de Slowcooker. Mijn moeder maakte altijd draadjesvlees voor het hele gezin. Dat kan met de Slowcooker echt niet. Je hebt er dan minimaal twee nodig. Maar daarvoor is mijn oven echt te klein…

Verkoopinformatie
De BK Slowcooker is met diverse kleuren ringen (zwart, rood, groen) verkrijgbaar bij de betere kookwinkels, de Bijenkorf, diverse landelijke ketens en via www.bk.nl voor een adviesprijs van €29,95. Hij wordt geleverd met een uitgebreide gebruiksaanwijzing en zeven recepten.

Auteur