Tailleomvang belangrijk risico voor overlijden

Getty Images

Overgewicht en een grote tailleomvang verhogen het overlijdensrisico. Dat concluderen onderzoekers van de EPIC-studie, nadat ze 360.000 deelnemers tussen 50 en 60 jaar gedurende tien jaar volgden.

Vrouwen met een BMI (Body Mass Index) van 24,3 en mannen met een BMI van 25,3 blijken het laagste overlijdensrisico te hebben. Een lager of hoger gewicht verhoogt de kans op overlijden.

Maar onafhankelijk van de BMI verhoogt een grote tailleomvang altijd de kans op overlijden. Dat geldt dus ook als iemand een normaal gewicht heeft. Bij dunnere mensen is dit effect sterker dan bij dikkere mensen. Dat wil zeggen dat niet alleen overgewicht, maar ook de vetverdeling over het lichaam invloed heeft op de gezondheid.

Buikvet schadelijk
Buikvet is schadelijker dan ander vet, omdat het stoffen produceert die bijdragen aan het ontstaan van ziekten. De onderzoekers pleiten voor het standaard meten van de buikomvang naast de BMI-berekening als methode om de mate van overgewicht te bepalen.

Epidemiologen van het UMC Utrecht en het RIVM werkten mee aan het onderzoek. De resultaten worden beschreven in het tijdschrift New England Journal of Medicine van vandaag.

Auteur 
Bron 
  • UMC Utrecht