Ramadan juist goed voor concentratie

Getty Images

Hoewel mensen die meedoen met de ramadan zich vaak moe voelen, heeft het vasten geen negatieve invloed op hun gezondheid. Onderzoek van de KU Leuven toont aan dat het zelfs een positieve invloed heeft op de concentratie en het kortetermijngeheugen.

Tijdens de ramadan mogen moslims tussen zonsopkomst en zonsondergang niet eten en drinken. Lode Godderis en zijn collega’s onderzochten twintig gezonde deelnemers op drie verschillende tijdstippen: buiten de ramadan, halverwege de ramadan en in de laatste week van de ramadan.

Vermoeidheid

De studie toont aan dat de hoeveelheid slaap niet veranderde in de eerste helft van de ramadan. In de tweede helft sliepen deelnemers gemiddeld wel 32 minuten minder. Desondanks werd het gevoel van vermoeidheid niet beïnvloed door het vasten. Deelnemers rapporteerden wel een licht gestegen slaperigheid, maar de score bleef nog binnen de fysiologische marge. Hoe langer men wakker was op het moment van de test, hoe hoger de subjectieve vermoeidheid en hoe lager de concentratie.

Geheugen

Voor het kortetermijngeheugen en de oog-handcoördinatie vonden de onderzoekers een klein bijkomend positief effect van de ramadan. Er was ook een duidelijk gunstig effect van de ramadan op het concentratievermogen. Verder had het volgen van de ramadan geen invloed op de reactiesnelheid.

Gezondheidseffecten

"Van langdurig vasten zijn heel wat gezondheidseffecten gekend: gebrek aan energie, slaapstoornissen, hoofdpijn, geheugenstoornissen, gevoelsstoornissen en verlammingsverschijnselen," aldus Godderis. "Tijdens de ramadan gaat het echter niet om langdurige en volledige onthouding van voedsel. Moslims eten en drinken na zonsondergang, waardoor er niet noodzakelijk een verminderde energie- en vochtopname is over 24 uur. In verschillende studies wordt een toegenomen slaperigheid overdag gerapporteerd."

Bron 
  • Katholieke Universiteit Leuven