Verkrampte voeten door slippers?

Getty Images

Sinds een paar maanden heb ik 's ochtends als ik opsta pijnlijke voetzolen. Ik denk dat dit het gevolg is van een zomer op slippers en platte schoenen. Het lijkt alsof mijn voeten een verkrampte vorm aannemen en nauwelijks meer kunnen ontspannen. Waardoor kan deze pijn ontstaan en langdurig aanhouden?

Liz

Sepp Mortelmans, podotherapeut

Na de zomervakantie ziet de podotherapeut steevast patiënten met klachten door het dragen van slippers. Door het dragen van slippers kunnen er allerlei klachten ontstaan zoals achillespeesklachten of scheenbeenvliesontsteking. Maar de meest geziene klacht in de podotherapiepraktijk ten gevolge van het dragen van slippers is het zogenoemde 'hielspoor': een ontsteking/irritatie van de peesplaat onder de voet (fasciitis plantaris).

Klapperen

Bij het afwikkelen van de voet komt de hiel omhoog tijdens de zogenoemde 'hiellift' om het ene been voor het andere te kunnen zetten. Op het moment dat de hiel omhoog komt, staat de slipper nog op de grond om er vervolgens achteraan te ‘klapperen’. Dit is ook het typische geluid wat te horen is bij het dragen van slippers. Vanaf het moment dat de hiel omhoog komt heeft het voetbed van de slipper een mindere functie, simpelweg omdat er geen direct contact meer is met de voet.

Ook neem je op slippers kortere stappen en wikkel je de stap niet goed af. Dit zal zeker gelden voor mensen die door de bouw van hun voeten al moeilijker lopen op slippers. Tevens zakt de hiel vaak van de slipper af omdat deze geen steun geeft; let er maar eens op bij willekeurige mensen op straat die op slippers lopen. Slippers met een voetbed zullen tijdens het lopen meer steun geven dan een plat slippertje, zodat je minder snel van de slipper glijdt.

Klauwen

Wat daarnaast een probleem is bij het dragen van slippers, is het klauwen van de tenen. Om de slipper aan de voet te houden, gaan de tenen automatische klauwen. Hierdoor komt er veel trekkracht op de pezen van de tenen en op de peesplaat onder de voet waardoor deze geïrriteerd of zelfs ontstoken raakt, met pijnklachten tot gevolg. Met een forse peesplaatirritatie/ontsteking kun je wel anderhalf jaar zoet zijn voordat deze klachten weer over zijn.

Ik raad je dan ook aan om een afspraak te maken bij een podotherapeut om je voetklachten even goed te laten nakijken om zeker te zijn dat er geen sprake is van een overbelastingsletsel.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Sepp Mortelmans is podotherapeut. Hij is specialist op het gebied van echografie en voetklachten ten gevolge van reuma. Je kunt hem vragen stellen over voetproblemen in het algemeen en zijn vakgebied in het bijzonder.