Zo kom je van kalknagels af

Goede verzorging en veel geduld

Getty Images

Kalknagels hebben eigenlijk niets met kalk te maken. Het is een schimmelinfectie die je nagels aantast, waardoor ze er kalkachtig uit gaan zien. Een kwart van de bevolking heeft wel eens last van deze hardnekkige schimmel.

Iedereen heeft onschuldige schimmels op zijn huid. Ze zijn dol op vochtige, warme plekken en voelen zich dan ook prima thuis op onze voeten. Pas als zo’n schimmel de huid of nagels binnendringt en zich uitbreidt, heb je een infectie.[ITEMADVERTORIAL]

Meestal begint de infectie aan de nagelranden. De nagel krijgt vervolgens een wit of gelig vlekje. Van daaruit verspreidt de schimmel zich verder in de nagel en kan deze dikker, broos en brokkelig worden. Zo’n vervormde nagel is soms pijnlijk en ziet er niet zo mooi uit.

Besmettelijk

De schimmelsoort die kalknagels veroorzaakt is besmettelijk. De schimmel zit in huidschilfertjes die loslaten en zich zo verspreiden. Vooral op plaatsen waar veel mensen op blote voeten rondwandelen kun je makkelijk zo’n schimmel oplopen. Bijvoorbeeld in het zwembad, de sauna of de sportschool. Draag daar dus slippers.

Een kalknagel herken je aan:

  • verkleuringen aan de rand van de nagel
  • een verdikking onder de nagel, waardoor de nagel dikker lijkt te worden
  • schilfers en vuil onder de nagel
  • vervorming
  • langzaam groeien
  • broosheid en makkelijk afbrokkelen

Schimmelnagels tegengaan

Omdat schimmels goed gedijen in een vochtige omgeving, is het belangrijk de voeten goed schoon en droog te houden. Was ze zonder zeep, zodat de beschermende zuurtegraad van de huid in tact blijft. Droog de voeten vervolgens zorgvuldig af, ook tussen de tenen. Trek elke dag een paar schone sokken aan van een natuurlijk materiaal, zoals wol of katoen. Wissel je schoenen af, zodat ze tussen het dragen door goed kunnen luchten. Als je last hebt van zweetvoeten, kun je een drogend poeder gebruiken.

Genezen

Kalknagels kun je zelf behandelen met crèmes en vloeistoffen die bij de drogist te koop zijn. De verschillende producten hebben andere ingrediënten en het ene product belooft sneller zichtbaar resultaat dan het andere. Ook het gebruiksgemak verschilt, dus kies wat je het prettigst vindt werken.

Strooi ook schimmeldodend poeder in je schoenen en sokken, zodat schimmels geen kans krijgen. Er zijn ook pillenkuren tegen kalknagels, maar deze werken niet altijd en hebben de nodige bijwerkingen.

Het lastige is dat de schimmelinfectie onder de nagels zit en dus moeilijk van buitenaf te bereiken is. Bovendien duurt het maanden voordat de aangedane plek er helemaal uitgegroeid is. Om van kalknagels verlost te raken, heb je dus naast de juiste verzorging ook flink wat geduld nodig.

Bron 
  • Artsennet
  • Nailner