Vuurwerk gevaarlijk voor gehoor

Getty Images

BAARN - Rond de jaarwisseling zijn er veel vuurwerkslachtoffers te betreuren. Verwondingen die veel voorkomen zijn letsel aan de handen en ogen, maar de harde knallen kunnen ook je oren beschadigen.

Na een flinke knal kun je last hebben van een piep of ruis in je oren. Meestal herstelt het gehoor zich vanzelf weer. Als het geluid te hard is of als je er vaker aan blootstaat, kan de schade blijvend zijn.  

156 decibel
Sinds 2006 mag legaal vuurwerk in Nederland maximaal 156 decibel produceren, gemeten op twee meter afstand. Dat is nog veel harder dan een rockconcert (110dB), laag overvliegend vliegtuig (120 dB) of geweerschot (140 dB). Geluiden boven de 120 decibel kunnen direct tot blijvende schade leiden.
Milieu Centraal schat dat jaarlijks 800 à 1600 mensen blijvende gehoorschade oplopen door de harde knallen van vuurwerk.

Gehoorbescherming
Degene die het vuurwerk afsteekt loopt het meeste risico, maar ook als je vlakbij staat krijgen je oren het zwaar te verduren.  Je kunt dus het beste op een veilige afstand blijven. Wil je toch zelf vuurwerk afsteken? Siervuurwerk maakt minder herrie dan knalvuurwerk. Ook kun je gehoorbescherming dragen.

Bron 
  • Rijksoverheid
  • Milieu Centraal