Lauwe bieten-pompoensalade

Getty Images

Je kunt niet alles hebben...Toch wel! Dit is niet alleen een frisse salade, vol enzymen en krokante nootjes, maar ook een bord vol stevige, dampende groenten uit de oven die je lijf verwarmen. Dit recept komt uit het kookboek Groen is geweldig! van Rebecca Leffler.

Ingrediënten

  • 60 g flespompoen of 1 zoete aardappel, of 1 plak gewone pompoen
  • 1 kleine rauwe biet
  • 1 royaal handje spinazie
  • 1 royaal handje groene sla: gemende sla, veldsla, rucola...
  • 1 eetlepel hazelnoten
  • 1 eetlepel platte peterselie, gehakt
  • 1 eetlepel kokosolie
  • zout en peper
  • Optioneel: 1 eetlepel granaatappelpitjes

Bereiding

Go! Verwarm de oven voor op 180° C. Maak je pompoen (of zoete aardappel) schoon en snijd hem in blokjes (grover dan het bietje (zie hieronder), want pompoen gaart sneller). Schil het verse bietje en snijd het in blokjes. Vet een bakplaat in met kokosolie. Leg de pompoen- en bietenblokjes erop en voeg 1 snufje zout en peper toe. Bak de groenten ongeveer 30 minuten in de oven op 180° C. Let op: houd vanaf 20 minuten bakken de pompoen in de gaten, die moet er waarschijnlijk eerder uit dan het bietje, als je de pompoen niet te papperig wilt.

Ingrediënten voor vinaigrette:

  • 1 theelepel scherpe mosterd
  • 1 eetlepel appelciderazijn
  • 1 theelepel ahornsiroop (of honing)
  • 1 eetlepel olijfolie

Klop de ingrediënten voor de vinaigrette in een kom, en doe hem bij de sla (wacht daarna niet te lang met opdienen, want sla verpietert in azijn). Houd wat vinaigrette apart voor de finishing touch. Bak de hazelnoten een paar minuten in een droge koekenpan om ze licht te roosteren, en maak ze klein: in een molen, 5 seconden in een keukenmachine, of door ze op een snijplank te pletten met een zwaar voorwerp, daar krijg je spierballen van. Leg de in vinaigrette gedrenkte salade op een bord, en leg de spinazie en tot slot de warme groenten erop. De spinazie zal vanzelf garen door de warmte van de pompoen en de biet. Giet voor het opdienen de rest van de vinaigrette over de salade en strooi de geroosterde hazelnoten en peterselie en eventueel de granaatappelpitjes erover.

© Groen is geweldig - Rebecca Leffler, Uitgeverij Unieboek l Het Spectrum/Fotografie: Sandra Mahut

Auteur