Paddenstoelen plaattaart met peer en witlof

Getty Images

Deze plantaardige plaattaart van filodeeg is wel heel bijzonder. Peer, witlof en paddenstoelen zijn een gouden combinatie. De walnoten geven deze gezonde taart een extra lekkere bite.

Aantal personen 
4
Bereidingsduur 
30 minuten

Ingrediënten

  • 10 plakjes filodeeg
  • 1 stronk witlof
  • 1 conference peer
  • 200 g sojayoghurt
  • 200 g gemengde paddenstoelen
  • 50 g walnoten
  • 10 g verse tijm
  • 1 el ahornsiroop
  • ½ tl uienpoeder
  • ½ tl knoflookpoeder
  • Zonnebloemolie
  • Zout en peper

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Haal de filodeegvellen uit de vriezer en laat ze langzaam in de verpakking ontdooien.
2. Schil de peer, verwijder het klokhuis en snijd de peer in plakjes. Hak de walnoten grof en doe ze samen met de plakjes peer en ahornsiroop in een kom. Hussel door elkaar. Snijd de harde onderkant van de witlof, halveer in de lengte en snijd vervolgens in de lengte in partjes.
3. Doe de sojayoghurt in een kom, rits de helft van de tijm hierboven en voeg het uienpoeder en knoflookpoeder toe. Roer het geheel door elkaar en breng op smaak met zout en peper.
4. Leg twee vellen filodeeg naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat en laat deze 2 cm overlappen. Bestrijk de vellen met een dun laagje zonnebloemolie en leg hier opnieuw twee vellen filodeeg op. Herhaal deze stap tot alle filodeegvellen op zijn.
5. Bestrijk de bovenste laag filodeegvellen met het de sojayoghurt maar laat 2 cm afstand tot de rand over. Verdeel het peer-walnotenmengsel, de witlof en paddenstoelen over de plaattaart en garneer met de overgebleven takjes tijm. Bak de plaattaart 15-20 minuten in de voorverwarmde oven.

Dit recept is onderdeel van de campagne #zokanhetook. Kijk voor meer plantaardige inspiratie op zokanhetook.nu.

Auteur