Pruimen-walnotenjam

Getty Images
Aantal personen 
2
Bereidingsduur 
15 minuten

Ingrediënten

  • 1 kg pruimen
  • 100 gram walnoten
  • 2 eetlepels citroensap
  • Poedervormig of vloeibaar geleermiddel naar keuze (zie voor de juiste hoeveelheid de gebruiksaanwijzing op de verpakking van het desbetreffende product)
  • 15 ml vloeibare zoetstof of 5 eetlepels poedervormige zoetstof
  • 2-3 potten

Bereiding

  • Maak jampotten en eventuele deksels schoon met heet sodawater. Gebruik 1 eetlepel soda op 1 liter water. Spoel alles na met schoon, heet water. Laat de potten en deksels omgekeerd op een schone theedoek uitlekken.
  • Was de pruimen en ontvel ze eventueel. Snijd de pruimen in stukken en verwijder de pitten. Hak de walnoten klein.
  • Kook de pruimen in een bodempje water tot moes. Voeg de walnoten, het citroensap en het geleermiddel aan het pruimenmoes toe. Kook de massa al roerend 1 minuut goed door.
  • Roer er van het vuur af de zoetstof door.
  • Schenk de hete jam in de schone potten en sluit ze af.
  • Jam zonder suiker bewaren:
  • Vul schone potten tot aan de rand met de kokende jam en sluit de potten direct met schone twist-off deksels. Zet de potten daarna direct op de kop. Na ca. 10 minuten hoor je een `plop`. Er is een vacuüm ontstaan, waardoor de kans op bederf sterk vermindert. Zet na een half uur de potten weer rechtop. De jam is in gesloten potten op een koele plaats 3-6 maanden houdbaar.
  • Pasteuriseer de jam in gesloten potten 10 minuten bij 100° C of 20 minuten bij 70° C.
  • Vries de jam in kleine porties in.
  • Geleermiddel: geleipoeder Van Gilse of Marmello, vloeibaar geleermiddel Opekta

Voedingswaarden

Energie 
625kcal
Eiwit 
15 gram
Koolhydraten 
50 gram
Vezels 
15 gram
Vet 
35 gram
Verzadigd vet 
3 gram
Zout 
10 milligram
Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum