Sinaasappel-bosbessentaart

Lekker recept uit Deliciously Ella Het plantaardige kookboek

Getty Images

Ella Mills haar nieuwste boek 'Deliciously Ella Het plantaardige kookboek' is net uit. In dit boek deelt Ella 100 nieuwe, plantaardige, vegetarische en vegan recepten uit haar Deli in Londen. Heerlijke recepten, zoals deze sinaasappel-bosbessentaart bijvoorbeeld!

Ella: "Deze taart is absoluut het kleurrijkste en voor mij ook het mooist uitziende recept uit het hoofdstuk Zoet. De sinaasappeljam loopt er prachtig uit en de taart is mooi versierd met verse bosbessen en sinaasappelrasp."

VOOR 12 PERSONEN

Voor de droge ingrediënten:

  • 375 g amandelmeel
  • 110 g zilvervliesrijstmeel (of tarwebloem)
  • 2 tl zuiveringszout (natriumbicarbonaat)
  • snuf zeezoutvlokken

Voor de natte ingrediënten:

  • Het vocht uit 1 blik van 400 g kikkererwten (niet de kikkererwten zelf)
  • sap van 1 sinaasappel
  • 250 ml ahornsiroop
  • 3 tl appelciderazijn
  • 1 tl vanillepoeder (optioneel)

Voor de sinaasappeljam:

  • 65 ml sinaasappelsap (sap van 3 sinaasappels)
  • 75 ml ahornsiroop
  • 1 el arrowroot

Voor de frosting:

  • 200 g cashewnoten, een nacht (of minstens 4 uur) geweekt en dan uitgelekt
  • 5 el ahornsiroop
  • 2 el amandelmelk
  • Geraspte schil van 1 biologische sinaasappel

Voor erover:

  • Geraspte schil van 1 biologische sinaasappel
  • Handvol bosbessen (ca. 70 g)

Verwarm de oven voor op 200 °C (heteluchtoven 180 °C). Bekleed twee ronde taartvormen van 23 cm doorsnee met bakpapier.

Meng alle droge ingrediënten goed door elkaar in een kom om klontjes te verwijderen. Voeg de natte ingrediënten toe en klop het geheel tot een beslag.

Verdeel het beslag over de twee beklede taartvormen en bak de cakes 30 minuten in de oven, tot een in het midden gestoken mes er droog uit komt; zet de vormen anders nog 5 minuten in de oven. Haal ze eruit en laat de cakes in de vorm circa 30 minuten afkoelen tot kamertemperatuur.

Maak terwijl de cakes in de oven staan de sinaasappeljam. Breng alle ingrediënten voor de jam in een pannetje op middelhoog vuur aan de kook, draai het vuur dan laag en laat de jam 10-15 minuten zachtjes pruttelen tot hij indikt; hij moet een paar seconden aan de achterkant van een lepel blijven hangen voordat hij eraf loopt. Neem de pan van het vuur en laat de jam afkoelen.

Maak nu de frosting. Maal de uitgelekte cashewnoten met de rest van de ingrediënten voor de frosting in de keukenmachine in 10-15 minuten glad; de frosting moet zo dik zijn dat hij zijn vorm behoudt, maar dun genoeg om hem over de taart te kunnen uitstrijken. Voeg een scheutje amandelmelk toe als de frosting te dik wordt.

Strijk de sinaasappeljam over het hele oppervlak van een van de afgekoelde cakes en leg de andere cake erop. Schep de cashewnotenfrosting op de bovenkant van de taart en strijk de frosting gelijkmatig uit. Bestrooi de taart tot slot met de geraspte sinaasappelschil en een handvol bosbessen.

Auteur