Slootje met broodje

Getty Images

Pas geoogste asperges smaken zoet. Lekker met een gekookt eitje en wat gesmolten boter. En natuurlijk in dit soepje... uh... slootje. Aspergesoep speciaal voor kinderen, mét een lekker doperwtjesbroodje.

Aantal personen 
4
Bereidingsduur 
35 minuten

Ingrediënten

  • 500 gram asperges
  • 2 sjalotjes
  • 1 prei
  • 20 gram roomboter
  • 1 middelgrote aardappel
  • 10 takjes peterselie
  • 3 takjes dille
  • 2 deciliter melk

Bereiding

  1. Schil 500 gram asperges met een dunschiller en verwijder de houtige uiteindes. Doe de schillen en de uiteindes in een pan met 1 liter water en laat een kwartier zachtjes koken. Het kookvocht gebruik je straks om aan de soep toe te voegen, zo gaat er zo min mogelijk smaak verloren. Snijd de geschilde asperges in stukjes van 3 centimter en leg ze even apart.
  2. Snipper de sjalotjes en snijd het witte en lichtgroene gedeelte van de prei in dunne ringen. Verwarm de roomboter in een pan met dikke bodem en fruit hierin de sjalotjes en de prei een paar minuten. Schil ondertussen een middelgrote aardappel en snijd die in blokjes. Doe de aardappel en asperges in de pan bij de sjalotjes en prei en roer alles om.
  3. Knip het blad van tien takjes perterselie en van de drie takjes dille. Snijd de kruiden fijn en voeg ze aan de soep toe. Giet 8 deciliter van het aspergekookvocht bij de andere ingrediënten en laat 20 minuten zachtjes koken, met de deksel op de pan. Voeg tot slot 2 deciliter melk toe en pureer de substantie met een staafmixer. Houd een gedeelte apart voor je peuter.
  4. Grotere kinderen en volwassenen brengen de soep verder op smaak met wat zout en peper. Een kneepje citroensap erbij maakt de soep wat frisser. Scheutje room erbij kan ook, dan wordt de soep wat voller van smaak.

Doperwtjesbroodje

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 450 gram (diepvries)doperwten
  • 2 eetlepels versgesneden munt
  • 2 eetlepels versgesneden basillicum
  • 1 eetlepel boter
  • (Stok)brood

Bereiding

  1. Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een pan met dikke bodem. Voeg de doperwten toe en schep alles om. Doe er 2,5 deciliter water bij en laat dit 5 tot 7 minuten koken. Giet de doperwten af, maar bewaar een half kopje van het kookvocht.
  2. Doe de doperwten in de grote kom van de keukenmachine en voeg de munt, de basillicum, de boter en 4 eetlepels kookvocht toe. Maal het geheel grof: twee keer een seconde op de 'pulse' knop drukken is genoeg. De puree is nu klaar en peuterproof. Lekker op geroosterd stokbrood.
  3. Grotere kinderen en ouders brengen de doperwtjespuree verder op smaak met geraspte kaas.

Deze recepten komen uit Keet Smakelijk's Peuter Soepboek

Auteur