10 feiten en fabels over ooglaseren

Een ooglaserbehandeling is voor het leven

ooglaseren
Getty Images

Denk je eraan om je ogen te laten laseren? Dan heb je vast wel gemerkt dat er veel fabels te vinden zijn over ooglaserbehandelingen. Zo zou je er blind van kunnen worden en zou het ontzettend veel pijn doen. We onderscheiden tien feiten van de fabels.

1. Een ooglaserbehandeling doet pijn

Fabel. Het laseren van je ogen klinkt pijnlijk, maar de behandeling zelf doet geen pijn. Dit komt doordat je ogen tijdens de behandeling verdoofd zijn met speciale druppels. Je kunt bepaalde handelingen wel voelen, wat vervelend kan zijn, maar dit doet geen pijn. De eerste uren na de behandeling kunnen je ogen wel wat geïrriteerd aanvoelen of soms pijn doen. Dit verschilt per type behandeling.

2. Je kunt blind worden door ooglaseren

Fabel. Veel mensen denken dit en zijn hier bang voor, maar het is een hardnekkige fabel. De laser die gebruikt wordt tijdens de behandeling behandelt de ogen namelijk heel oppervlakkig: hij komt niet in het oog, waardoor je niet blind kunt worden.

De laser bewerkt alleen het hoornvlies, het voorste laagje van je oogbol. Daar valt het licht doorheen waar je oog mee kan zien. De rest van het oog - de iris, het netvlies, de oogzenuw en alle andere delen - komen niet in aanraking met de laser. Bovendien houdt de computer tijdens de behandeling alle oogbewegingen in de gaten en compenseert hij meteen. Kijk je dus net buiten beeld, dan stopt de laser direct.

3. Met een hoge sterkte is ooglaseren niet mogelijk

Fabel. Het klopt dat ooglaseren maar tot een bepaalde sterkte kan, maar tegenwoordig is er door de moderne technieken die gebruikt worden veel mogelijk. Ooglaseren is mogelijk vanaf een sterkte van -10 tot maximaal +4 en cilinderafwijkingen tot 5.

4. Je kunt je ogen nog een keer laten laseren

Feit. Mocht het resultaat nog niet helemaal naar wens zijn of er is iets niet goed gegaan (de ingreep is niet zonder risico), dan is het mogelijk om je ogen nog een keer te laten nabehandelen. Vaak heb je bij klinieken vijf jaar garantie.

5. Je kunt je ogen laten leesbril-laseren

Feit/fabel. Dit is mogelijk, maar alleen als je ook last hebt van verminderd zicht veraf. Ben je ouder dan 55 jaar? Dan is een lenswissel - het vervangen van je eigen lens door een kunstlens - misschien een betere optie. Om te bepalen welke behandeling bij jouw ogen past, kun je het beste een uitgebreid vooronderzoek laten uitvoeren bij een oogkliniek of -ziekenhuis.

6. Bij droge ogen is het niet mogelijk om te laseren

Fabel. Als je last hebt van droge ogen, dan kun je ze wel laten laseren. Door ooglaseren kunnen je ogen alleen tijdelijk wat droger worden, waardoor niet alle behandelingen geschikt zijn. Tijdens het vooronderzoek wordt hier ook naar gekeken en, samen met alle andere uitkomsten van scans en onderzoeken, volgt er een advies van de oogarts.

7. Een cilinder kan niet gelaserd worden

Fabel. Cilinderafwijkingen tot 5 kunnen gewoon gelaserd worden.

8. Een ooglaserbehandeling is duur

Fabel. Een ooglaserbehandeling kost rond de 1000 tot 2000 euro per oog. In tegenstelling tot de terugkerende kosten bij brillen en lenzen, is een ooglaserbehandeling alleen een eenmalige ingreep die op den duur juist kostenbesparend zal zijn. Na een aantal jaren heb je je bril of lenzen terugverdiend.

9. De hersteltijd duurt lang

Feit/fabel. De hersteltijd van een ooglaserbehandeling is erg afhankelijk van de type behandeling, maar meestal kun je na de eerste paar dagen alweer vrij goed zien. Gemiddeld is het zicht na enkele weken tot maanden volledig hersteld.

10. Een ooglaserbehandeling is voor het leven

Feit/fabel. Het resultaat van een ooglaserbehandeling is nagenoeg blijvend voor het zicht voor veraf, maar bijna iedereen heeft op latere leeftijd toch een leesbril nodig. Je kunt dit vaak rond de leeftijd van 40 jaar gaan merken. Bij deze zichtafwijking, ouderdomsverziendheid of presbyopie genaamd, kun je van dichtbij steeds minder goed zien. Het lezen van kleine lettertjes, het gebruik van een mobiele telefoon of het werken op de computer is dan steeds lastiger.

Bron 
  • OOGziekenhuis
  • Bergman Clinics
  • Vision ooglaseren
  • FYEO Medical