Bijziendheid komt in Europa steeds vaker voor

Getty Images

Bijziendheid, oftewel slecht in de verte zien, komt in Europa steeds vaker voor. Dit blijkt uit onderzoek door King's College in Londen.

Voor het onderzoek is gekeken naar de uitkomsten van 15 eerdere studies van het European Eye Epidemiology Consortium. Hieruit bleek dat een ongeveer een kwart van de Europese bevolking bijziend is. Van de jongeren tussen de 25 en 29 is zelfs 47 procent bijziend.

Hoger niveau vaker bijziend

Uit het onderzoek onder meer dan 60.000 mensen bleek dat er een sterk verband is tussen de kwaliteit van de ogen en het opleidingsniveau, bijziendheid komt bij hoogopgeleiden twee keer zo vaak voor als bij mensen die alleen de basisschool hebben afgemaakt.

De onderzoekers denken dat dit te maken heeft met het huidige schoolsysteem, waarbij mensen veel tijd besteden aan studeren en werken met computers.

Naast educatie, zijn er ook een aantal andere factoren die de kans op bijziendheid vergroten, zoals erfelijkheid en levensstijl.

Bijziendheid

Bijziendheid ontwikkelt zich normaal gesproken tijdens de kindertijd en pubertijd. Het oog is dan vaak langer dan normaal, waardoor er meer licht voor het netvlies terecht komt, dit veroorzaakt wazig zicht.

Dit wordt vaak gecorrigeerd door brillen, lenzen of laseren van de ogen. Hoge mate van bijziendheid zorgt voor een grotere kans op het loslaten van de lens, glaucoom en het slechter worden van de lens.

Schade

“De toename in het aantal werkenden met bijziendheid kan leiden tot zowel problemen voor de zorg als voor de economie”, zeiden de onderzoekers.

Chris Hammond, professor op King's College Londen, voegde daaraan toe: “We weten niet exact hoe deze toename ontstaat. Het onderzoek laat zien dat niet alleen een hoog opleidingsniveau problemen kan geven. Er is meer onderzoek nodig om te kijken of er factoren zijn die bijziendheid bij kinderen beïnvloeden, zoals de tijd dat zij buiten zijn, lezen en de inspanningen die zij voor school doen. Omdat dit onderzoek vooral onder volwassen is gedaan weten we nog niet wat voor impact de toename in gebruik van computers, tablets en mobiele telefoons heeft op de ogen van kinderen.”

Dit onderzoek is gepubliceerd in Opthalmology.

Bron 
  • Medical Xpress