Een trillend ooglid: hoe komt het?

Vermoeidheid en stress

trillend-ooglid
Getty Images

Veel mensen hebben er weleens last van: een trillend ooglid. Het is een vervelende aandoening die helaas vaak voorkomt. Iedereen kan er last van krijgen, maar de ene persoon is er gevoeliger voor dan de ander. Wat is de oorzaak van een trillend ooglid, hoe lang houdt het aan en nog belangrijker: hoe kom je er weer van af?

Een trillend ooglid komt door een overactieve zevende hersenzenuw (de nervus facialis). Deze stuurt de spieren aan die verantwoordelijk zijn voor gezichtsuitdrukkingen: de oogleden, de wangen en de mondhoeken. Het kan zijn dat een trillend ooglid overslaat naar andere delen van het gezicht, bijvoorbeeld de wenkbrauwen. Dit gaat dan echter om uitzonderlijke gevallen.

Oorzaken van een trillend ooglid

Vermoeidheid en stress zijn de belangrijkste oorzaken van een trillend ooglid. Het komt dan ook het meest voor bij mensen die ernstig vermoeid of gestrest zijn. Een trillend ooglid kan ook komen door het langdurig ingespannen lezen van een boek of door het kijken naar een beeldscherm, zoals van een tv, computer, tablet of smartphone.

Het kan ook komen door een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen, zoals magnesium, die trillingen kan veroorzaken in het ooglid. Ook kan een tekort aan vitamine B12 een rol spelen bij een trillend ooglid. Bepaalde studies beweren ook dat histamine - een stof die het lichaam maakt bij een allergie - een trillend ooglid kan veroorzaken.  

Hoe lang houdt het aan?

Het trillen van een ooglid houdt meestal enkele minuten tot dagen aan. Het gaat in veel gevallen dan ook vanzelf over. Een trillend ooglid is tamelijk onschuldig, maar kan vooral voor irritaties zorgen. 

Hoe kom je ervan af?

Mocht een trillend ooglid langer aanhouden dan enkele minuten, dan kun je het volgende doen om een trillend ooglid te verhelpen: 

  • Neem voldoende rust: ga op tijd naar bed en las wat rustpauzes in voor je ogen. 
  • Probeer stress zoveel mogelijk te voorkomen of te verminderen. 
  • Masseer het ooglid zacht. Dit kan soms helpen. 
  • Gebruik eventueel oogdruppels. Dit kan aangenaam zijn bij droge ogen. 

Mochten bovenstaande tips niet helpen en het ooglid blijft maar trillen, dan is het raadzaam om naar een huisarts te gaan. Het kan zijn dat de huisarts een doorverwijzing geeft naar de neuroloog. De neuroloog kan dan een botox-injectiekuur (botuline-toxine) voorstellen om de trillende spiertjes uit te schakelen. Dit is echter een oplossing op de korte termijn. De injectie werkt namelijk maar voor een periode van twee tot vier maanden, waarna er weer een nieuwe injectie nodig is. Daarnaast kunnen botoxinjecties bijwerkingen geven.  

Bron 
  • Oogfonds