Hersenen verwerken beeld zonder dat we dit doorhebben

Getty Images

Zien is een proces van interpretatie. Wetenschappers van onder andere de Vrije Universiteit Amsterdam toonden aan dat visuele keuzes niet alleen bewust kunnen worden gemaakt, maar dat ze ook onbewust plaatsvinden.

De frontale hersengebieden, die normaal het denkwerk doen, blijven stil bij het maken van deze onbewuste keuzes. De keuzes vinden automatisch plaats in de zintuiglijke hersengebieden.

Zien zonder na te denken

We hebben het gevoel alsof we de buitenwereld zien zoals hij is. Maar wat je ziet staat niet vast. Zien is namelijk een proces van interpretatie, waarin keuzes gemaakt worden door onze hersenen, die hiermee antwoord geven op de vraag: "Wat zie ik?".

Wetenschappers van de Vrije Universiteit, Universiteit van Amsterdam, Universiteit Utrecht en de Amerikaanse Vanderbilt University toonden aan dat visuele keuzes niet alleen bewust kunnen worden gemaakt, maar dat ze ook onbewust plaatsvinden. Deze uitkomsten betekenen dat het actieve en creatieve proces wat ‘zien’ is, veel meer vanzelf plaatsvindt dan eerder was gedacht.

Robots in je hoofd

"Als je de keuze maakt waar je op vakantie wilt, denk je daar lang over na. Maar over datgene wat je ziet hoef je vrijwel nooit lang na te denken, dat gaat razendsnel. Uit ons onderzoek blijkt dat dit komt doordat je hersenen visuele keuzes automatisch maken. Zo automatisch zelfs, dat je het zelf niet in de gaten hebt. Het is alsof een team robots in je hoofd al heeft geïnterpreteerd wat je ziet, voordat je er bewust van wordt. Misschien staan we in ons bewustzijn wel veel minder aan het roer dan we geneigd zijn te denken…”, aldus VU-onderzoeker Tomas Knapen.

De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Neuroscience.

Bron 
  • Vrije Universiteit Amsterdam