Weer zelfstandig met blindenstok

Soorten en maten

Getty Images

Voor blinden en zeer slechtziende mensen is het niet vanzelfsprekend dat zij zelfstandig ergens naar toe kunnen. Hulpmiddelen als de blindenstok en blindengeleidehond bieden dan uitkomst.

De blindenstok of witte stok heeft verschillende functies. Ten eerste worden de mensen op straat gewezen op het feit dat de persoon met deze stok blind of zeer slechtziend is.

Doel van de stok

Verder wijst de witte stok het verkeer erop dat de visueel gehandicapte bepaalde rechten heeft. Ten slotte helpt de stok de blinde of zeer slechtziende te begeleiden op straat. Op stations zijn bijvoorbeeld ribbels op de stenen aangebracht, zodat de visueel gehandicapte weet waar de rand van het perron loopt.

Drie soorten stokken

Er wordt onderscheid gemaakt in drie soorten witte stokken:

  • De lange stok. Met deze stok kan de grond goed worden bereikt.
  • De korte stok. Deze fungeert vooral als herkenningsstok.
  • Een witte herkenningsstok, die tevens als wandelstok dienst doet. Voor mensen die ook slecht ter been zijn, is deze stok een goede oplossing.

Om de witte stok goed te kunnen herkennen in zijn soort, zijn er op elke stok één of meer rode bandjes aangebracht. De witte stok is in het donker reflecterend, zodat deze ook dan goed te zien is.

Omgang met de stok

Blinden en zeer slechtzienden kunnen bij speciale instellingen leren om goed met de stok om te gaan. Door af te gaan op het geluid dat de stok op de grond maakt, weet de visueel gehandicapte hoe hij veilig de weg kan vinden. Daarbij worden ook gevaarlijke obstakels en plaatsen met de stok ontdekt.

Door het ribbelpatroon dat op straat is aangebracht, weet de blinde of zeer slechtziende precies waar hij zich bevindt. Met de korte stok worden mensen vooral attent gemaakt op de visuele handicap die de persoon heeft. De blinde of zeer slechtziende gebruikt de stok ook om de plaats waar hij zich bevindt te bepalen.

Blinden in het verkeer

De lijnen die speciaal voor visueel gehandicapten op straat zijn aangebracht, worden geleidelijnen genoemd. Deze lijnen bestaan uit ribbeltegels van beton, te herkennen aan de witte of gele kleur.

Blinden of zeer slechtzienden hebben speciale rechten in het verkeer. Zo moeten bestuurders personen met een blindenstok met rode bandjes voor laten gaan in het verkeer.

De meeste verkeersdeelnemers zijn zich nog te weinig bewust van de beperkingen die visueel gehandicapten hebben! Dat is voor deze mensen goed merkbaar. Dagelijks lopen ze aan tegen knelpunten in het verkeer. Dit kan het zelfstandig functioneren in de maatschappij belemmeren.

AWBZ

Visueel gehandicapten krijgen de witte stok vergoed via de AWBZ. Doorgaans krijgen deze mensen één witte stok in hun beheer. Als een stok aan vernieuwing toe is, wordt de stok gratis vervangen. Meestal gaan de stokken een jaar of vijf mee.

Internationale bekendheid

De witte stok is een internationaal hulpmiddel. Over de hele wereld gelden dezelfde regels voor de blindenstok. Daardoor kunnen blinden en zeer slechtzienden zich over de hele wereld zelfstandig bewegen. Internationaal heeft de stok een erkende waarde als symbool van onafhankelijkheid van visueel gehandicapten.

In Europa wordt sinds de jaren tachtig elk jaar op vijftien oktober de Internationale Dag van de Witte stok gehouden. Op deze dag wordt uitgebreid aandacht besteed aan de verschillende functies van de stok. Naast het attenderen van andere mensen op de visuele handicap van de persoon met de stok, heeft de stok ook een beschermfunctie en een oriëntatiefunctie.

Auteur